Zuiderse zoenen... uit Westerlo

In 2008, 2010, 2012 en 2014 kreeg Westerlo gedurende twee maanden een zuiders tintje. Dit jaar wordt Zuiderse Zoenen voor de vijfde maal herhaald. De bedoeling van Zuiderse Zoenen is om zoveel mogelijk mensen in contact te brengen met internationale solidariteit. Daarom organiseren een heleboel Westelse verenigingen, scholen en handelaars een zuiders getinte activiteit tussen 19 februari en 29 april.

Alle info vind je in de brochure onderaan deze webpagina die je ook begin februari in je brievenbus vindt maar ook op de Facebookpagina Zuiderse Zoenen.

Meer dan dertig activiteiten in Westerlo met een zuiders tintje

Westelse verenigingen, scholen en handelaars organiseren tussen 19 februari en 29 april meer dan dertig activiteiten rond Zuiderse Zoenen. Zo kan iedereen proeven van het Zuiden en in contact komen met internationale solidariteit.

Van zuiderse menu's en zuiders koken tot wijn proeven, tentoonstellingen, workshops, quizzen, films, reportages, wandelingen en nog veel meer. Maar het kan ook serieuzer, bijvoorbeeld met een debat of infoavond.

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen

Zuiderse Zoenen zet tijdens deze editie de thema's armoede, klimaat en onderwijs op de agenda. Deze thema's zijn, niet toevallig, drie van de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Hiermee wil men de komende vijftien jaar aanzetten tot actie in domeinen die van cruciaal belang zijn voor de mensheid en de planeet.

Win gratis biogroenten en nog veel meer

Gratis groenten van de Bio-Hoeve in Voortkapel, waardebons voor de Wereldwinkel, fairtradepakketten van 30 euro en wijnflessen zitten in de prijzenpot. Wat moet je doen? Koop een fairtradeproduct in een van de deelnemende zaken vanaf 19 februari en vraag stickers of stempels voor op je spaarkaart. Ook op bijna alle activiteiten van Zuiderse Zoenen kan je stickers of stempels krijgen. Vanaf vier stickers of stempels op je spaarkaart maak je kans op prijzen. Op het slotfeest op 29 april worden de prijzen verdeeld.

Je herkent de deelnemende handelaars aan hun oranje affiche met Westerlo Fairtradegemeente. De volledige lijst van deelnemende zaken vind je binnenkort hier.

Win een geldprijs voor je duurzaam initiatief

Organiseer je zelf of met je vrienden, buren of vereniging een vernieuwend initiatief voor een meer duurzame en rechtvaardige wereld? Dan maak je kans op de transitieprijs. Er is maximum 600 euro te verdelen. Afhankelijk van het aantal inschrijvingen kan dit onder een, twee of drie initiatieven verdeeld worden. Tot zaterdag 15 april kan je jouw idee indienen via wereld@westerlo.be.

Lees je wereld en wereldfilms

In de bib vinden allerlei activiteiten rond Zuiderse Zoenen plaats onder de titel Lees je wereld. Zo vind je er een boekenstand alsook kan je naar vier wereldfilms komen kijken op donderdag 23 februari, vrijdag 24 maart, woensdag 5 april en donderdag 27 april.

Start en slot Zuiderse Zoenen

De aftrap van Zuiderse Zoenen vindt plaats op zondag 19 februari van 9.30 tot 13 uur in de Merodezaal in Heultje. Je kan er terecht voor een (h)eerlijke brunch ofwel van 9.30 tot 11 uur of van 11.30 tot 13 uur. Inschrijven kan bij de werelddienst op het gemeentehuis tot 14 februari. Deelnemen kost 15 euro voor een volwassenen en 10 euro voor kinderen tot 12 jaar. Kinderen jonger dan drie jaar eten gratis mee.

Op 19 februari om 11 uur gaat de Zuiderse Zoenencampagne officieel van start. Aansluitend heb je de kans om samen met enkele lokale beleidsmakers de Faire Trade Ecocyclo in te rijden. Dit is een fietsroute die je langs Fair Trade ecologische stopplaatsen brengt in Westerlo en Herselt. De gratis brochure vind je bij de werelddienst op het gemeentehuis.

Zaterdag 29 april van 15 tot 19 uur vindt het slotfeest van Zuiderse Zoenen plaats in de voortuin van het gemeentehuis. Toegang is gratis. Naast muziek is er heel wat animatie en worden allerlei prijzen uitgereikt. Ook kan je mee stemmen voor de winnaar van de transitieprijs en worden de prijzen van de fairtradespaaractie uitgedeeld.

Meer info

VoorbeeldweergaveBijlageGrootte
brochure zuiderse zoenen886.23 KB