Beddermolen Tongerlo

Na een halve eeuw inactiviteit en een jaar van restauratiewerken staat de Beddermolen weer maalvaardig op zijn belt in de Molenwijk in Tongerlo. De volgende maanden en jaren wordt ook het domein van de molen gerestaureerd en in gebruik genomen.

Kempens erfgoed

De geschiedenis van de Beddermolen gaat terug tot 1683, toen de abdij er een houten windmolen bouwde. In de schaduw van de molen kwamen er in de achttiende eeuw een molenhuis met stal, schuur en bakhuis bij. Zo’n pittoreske erf met gebouwen en molen is vandaag zeldzaam. Daarom heeft Vlaanderen de Beddermolensite erkend als een waardevol stukje erfgoed in het Merodegebied.

Monument met geschiedenis

De houten windmolen kende een woelige geschiedenis. In de loop der eeuwen brandde hij geregeld af, de laatste keer in 1967, door een blikseminslag. In 1981 werd de molen heropgebouwd, maar zonder het binnenwerk. De Beddermolen stond daardoor al vele jaren stil zonder nog graan te kunnen malen.

Terug maalvaardig

In oktober 2011 werden de vzw Kempens Landschap en het gemeentebestuur van Westerlo respectievelijk de trotse eigenaar en erfpachter van de Beddermolen in Tongerlo.

  

Adres

  • Molenwijk 72 Tongerlo

Tarief

  • 124 euro per dag

Zie ook

Meer info en reserveren

cultuurdienst gemeentehuis
maria.pauwels@westerlo.be
014 53 92 02

VoorbeeldweergaveBijlageGrootte
gebruikreglement beddermolen89.08 KB