Bewonerskaart blauwe zone Westerlo Centrum

De Grote Markt en de Vismarkt en een deel van de Boerenkrijglaan, de Nieuwstraat en de Polderstraat in het centrum van Westerlo behoren tot een blauwe zone. Zo'n blauwe zone geeft aan welk parkeerregime er in die straten geldt. In een blauwe zone moet je ook je parkeerkaart gebruiken. Je mag er van maandag tot zaterdag tussen 9 en 18 uur maximaal twee uur lang parkeren. Voor 9 uur, na 18 uur en op zondag moet je je parkeerkaart niet gebruiken.

Waar geldt de blauwe zone?

De blauwe zone bestaat uit de Boerenkrijglaan van huisnummer 22 tot het kruispunt met de Nieuwstraat, de Grote Markt, de Nieuwstraat van de Wolfstraat tot aan de Grote Markt, de Polderstraat van huisnummer 35 tot aan de Grote Markt en de Vismarkt.

Bewonerskaarten

In 1999 voerde de gemeente, na een enquĂȘte, ook een systeem van bewonerskaarten in voor wie binnen de blauwe zone in het centrum van Westerlo woont. De houders van een bewonerskaart kunnen daarmee onbeperkt parkeren in de blauwe zone.

Blauwe zone en bewonerskaarten na de herinrichting van het centrum

Tijdens de herinrichtingswerken in het centrum afgelopen jaar, werd het behoud van de blauwe zone en de bewonerskaarten even in vraag gesteld. Uiteindelijk besliste de gemeenteraad op 30 mei 2011 om de blauwe zone en het systeem van de bewonerskaarten te behouden. Wel werd er afgesproken dat er nieuwe bewonerskaarten zouden komen. De bewoners van de zone zijn ondertussen uitgenodigd om een nieuwe bewonerskaart aan te vragen.

Elk gezin uit de blauwe zone heeft recht op 1 bewonerskaart. De kaart is bruikbaar voor meerdere voertuigen. Wie een garage heeft of huurt, kan geen bewonerskaart krijgen.

Controle

De lokale politie controleert in de blauwe zone regelmatig op het gebruik van de parkeerschijf. Wie een overtreding begaat riskeert een gemeentelijke administratieve sanctie van 250 euro.

Hoe aanvragen?

Om een bewonerskaart aan te vragen kom je langs bij de dienst mobiliteit op het gemeentehuis. Je moet daar je voornaam, naam, adres en nummerplaten van je voertuigen opgeven en een verklaring op eer ondertekenen dat je geen garage hebt. Wat moet je meenemen? Een kopie van het inschrijvingsbewijs van het voertuig, als het voertuig niet op jouw naam ingeschreven is maar je wel het bestendig gebruik ervan hebt, dan kan je dit staven aan de hand van een kopie van het huurcontract, een verklaring van de firma,... De bewonerskaart is gratis.

Meer info

dienst mobiliteit gemeentehuis
sabine.schauwers@westerlo.be
014 53 91 43