Brandweer Westerlo

Sinds 2015 maakt het brandweerkorps van Westerlo deel uit van de Brandweerzone Kempen. Officieel heet de Brandweerzone Kempen 'Hulpverleningszone 5 van de provincie Antwerpen'. De vorming van de brandweerzones maakte een einde aan de gemeentelijke brandweerkorpsen van vroeger.

Brandweerzone Kempen

Brandweerzone Kempen bestaat uit de zeven vroegere gemeentelijke brandweerkorpsen van Geel, Mol, Balen, Herentals, Grobbendonk, Herenthout en Westerlo. Deze korpsen staan in voor de bescherming van 15 gemeenten: Balen, Dessel, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Herselt, Hulshout, Laakdal, Meerhout, Mol, Olen, Retie, Vorselaar en Westerlo. Aan het hoofd van Brandweerzone Kempen staat kolonel Koen Bollen.

Brandweer Westerlo in Veiligheidscentrum de Marly

De kazerne van de brandweer van Westerlo bevindt zich in Veiligheidscentrum de Marly in de Merodedreef 13 in Westerlo. Het korps heeft twaalf voertuigen en twee ziekenwagens voor dringende geneeskundige hulp (100). Het korps bestaat uit 6 beroepsbrandweermensen, 42 vrijwilligers en 1 administratieve bediende.

Wat doet de brandweer?

Branden blussen is de best gekende taak van de brandweer, maar brandweermannen worden ingezet voor allerlei vormen van hulpverlening zoals hulp aan drenkelingen, hulp bij ontploffingen, bevrijden van mensen van daken en uit liften, riolen, putten en vijvers, bevrijden van geklemde personen, het vervoer van zieken en gewonden naar een ziekenhuis (100), het ophalen van personen uit het water met het duikteam, het leegpompen van kelders bij overstromingen, interventie bij lekkage schadelijke gassen, interventie bij vliegtuigen in moeilijkheden, interventie bij overstromingen en rampen, wespen- en bijennesten.

Zie ook

Meer info

 • Veiligheidscentrum De Marly
  de Merodedreef 13 - 2260 Westerlo (geen briefwisseling naar dit adres sturen!)
  014 54 44 22 (administratie)
  112 (noodnummer)
  014 54 69 54 (niet-dringende interventies)
 • Brandweerzone Kempen
  Stelenseweg 92 - 2440 Geel
  014 56 66 30 (onthaal)
  112 (noodnummer)
 • www.brandweerzonekempen.be