Composteertips

Wat kan je composteren en wat niet?

Niet alle GFT-afval is geschikt om te worden gecomposteerd. Gooi nooit grote hoeveelheden van een bepaalde afvalstof tegelijk op de composthoop of in een compostvat. Alleen gras bijvoorbeeld composteert niet, maar in combinatie met verhakseld snoeihout gaat het prima. Streef naar een ideaal mengsel van droge en vochtige afvalstoffen.

Wel composteerbaar

rauwe groentenresten - eierschalen - doppen van noten - theebladeren - theezakjes - koffiedik - koffiefilters - keukenrolpapier - mest van kleine dieren - verwelkte bloemen en planten - versnipperd snoeihout - haagscheersel - zaagmeel - schaafkrullen - gemaaid gras - bladeren - onkruid

Niet composteerbaar

timmerhout - grof en ongesnipperd snoeihout - beenderen en dierlijk afval - wegwerpluiers - aarde en zand - saus - vet - olie - stof uit de stofzuiger - as van de open haard - houtskool - kunststof - glas - nylon - leer - textiel - zilverpapier - ijzer - metaal - blik - kattenbakvulling - vogelkooikorrels - broodresten - kaasresten - gekookte etensresten

Moeilijk te verteren

 • aardappelen: dunne schillen van aardappelen verteren beter en sneller
 • citrusvruchten: schillen van citrusvruchten (appelsienen, citroenen, pompelmoezen…) bevatten schimmelwerende middelen kunnen geurhinder veroorzaken. Kleine hoeveelheden moeten evenwel kunnen.
 • brood: oud brood is een goede voedingsbron voor ongewenste schimmels (geef het liever aan kippen, duiven en andere vogels: die zijn er dol op)
 • gekookte etensresten: gekookte etensresten zijn vaak nogal vet, verteren moeilijk en trekken ongedierte als ratten en muizen aan (doe de kippen er een plezier mee)

Het grote voordeel van een composthoop is dat hij niets kost. Dit eenvoudige alles-op-een-hoop-proces geeft zeker een goed resultaat, mits speciale aandacht voor de locatie in de tuin. De composthoop plaats je het best op een schaduwrijk plekje. Let er ook op dat de randen niet uitdrogen. Bevochtig dus indien nodig. Gedurende de eerste zes maanden zet je de composthoop het best een of twee keer om. Zo krijg je niet alleen een goede menging van het afval, maar wordt er ook opnieuw zuurstof in de hoop gebracht. Hou ook de composteertips steeds in het achterhoofd.

Composteren is niet moeilijk, maar je moet wel rekening houden met een aantal omstandigheden. Alvast enkele tips!

 • Start in het voorjaar of in de zomer.
 • Gebruik zoveel mogelijk vers materiaal.
  Het keuken- en tuinafval gooi je het best zo vers mogelijk op de composthoop of in het compostvat. Vermeng het met het al aanwezige materiaal. Zo vermijd je uitdrogen.
 • Let op met grote hoeveelheden.
  Voeg nooit te grote hoeveelheden van hetzelfde materiaal in een keer toe. Grote hoeveelheden gras of bladeren kan je ook in je tuin uitstrooien tussen struiken en bomen. Ze vormen een ideale mulchlaag (deklaag) die de groei van onkruid tegenhoudt.
 • Een goede verluchting voorkomt geurhinder.
  Schep de compost regelmatig om en leg takken of houtsnippers op de bodem. Zo kan de lucht goed circuleren en voorkom je geurhinder.
 • Zorg voor een goede vermenging van droog en nat en groen en bruin afval. Zo blijft de vochtigheid in de compost optimaal. Wordt de compost toch te droog, dan kan je begieten met water. Een compostvat droogt minder snel uit.
 • Spreid het afval in dunne lagen over het oppervlak. Hoe kleiner het materiaal, hoe beter en sneller het afgebroken wordt.
 • Een goede scheiding is belangrijk. Zorg voor een klein emmertje in de keuken en sorteer al het keukenafval aan de bron. Hou ook rekening met wat kan gecomposteerd worden en wat niet.

Zie ook...

Meer info...

milieudienst gemeentehuis
milieu@westerlo.be
014 53 91 70