Compostvat

In een compostvat, een silo uit kunststof van 270 liter, kan je jaarlijks 300 kilo organisch afval composteren. Dat komt overeen met het composteerbaar materiaal dat een gezin met een kleine tuin elk jaar produceert. Zo'n vat is dus ideaal voor kleinere hoeveelheden afval en een propere, goedkope manier om zelf compost te maken.

Omdat een compostvat uit kunststof gemaakt is en met een deksel afgesloten wordt, bestaat er minder gevaar voor uitdroging. Aangezien warmte het afbraakproces bevordert, plaats je het vat bij voorkeur in de zon. Voor een goede luchttoevoer is het noodzakelijk dat de eerste laag organisch afval de openingen in de bodemplaat niet afsluit. Je bereikt het beste resultaat door de bodem te bedekken met grof materiaal zoals takjes of resten van snijbloemen. Als een nieuwe laag te nat is, kan er een gebrek aan zuurstof ontstaan. Dat kan je vermijden door het afval nooit stevig aan te drukken. Je doet er ook goed aan om het composterend materiaal geregeld met een riek of de beluchtingsstok om te zetten.

Normaal gezien wordt organisch materiaal in een compostvat binnen zes maanden omgezet in gebruiksklare compost. Omdat niet alle soorten GFT-afval even snel verteren, is het beter om het compost voor gebruik te zeven. Niet volledig verteerde stukjes kan je dan gebruiken als basislaag voor de volgende productie.

Compostvat kopen

Je kan een compostvat kopen op het IOK-containerpark in de Oevelse dreef 33 in Tongerlo. Zo'n vat kost 30 euro. Betalen doe je met je containerparkkaart.

Gratis compostvat

Als je je eerste en enige GFT-container laat ophalen door DIFTAR, dan kan je in ruil daarvoor een gratis compostvat of een gratis compostbak krijgen. Nadat je GFT-container is opgehaald kan je bij het onthaal op het gemeentehuis een kaartje aanvragen waarmee je het gratis compostvat of compostbak kan afhalen op het IOK-containerpark.

Zie ook...

Meer info

milieudienst gemeentehuis
milieu@westerlo.be
014 53 91 70