Fairtrade gemeente

Deze gemeente meent t

Fairtrade Gemeente is een titel voor gemeenten die zich hebben verbonden aan eerlijke handel, ofwel fairtrade. Fairtrade Gemeenten en hun inwoners hebben veel aandacht voor eerlijke handel. Zo werken de lokale overheid, bedrijven en burgers samen om de verkoop en de promotie van eerlijke producten te vergroten. Sinds 2006 is onze gemeente officieel een fairtrade gemeente. Na een jarenlange campagne door de wereldraad en de lokale trekkersgroep werd onze gemeente verkocht. Verkocht zijn betekent dat je kiest voor meer eerlijke handel en duurzame landbouw. Deze campagne is een initiatief van Max Havelaar, Oxfam Wereldwinkels en Vredeseilanden.

Waarom?

Miljoenen boeren in de wereld leven in armoede. Lijkt je dat vreemd? Voedsel is toch voor ieder van ons een basisbehoefte? En dus van een niet te schatten waarde? Er is een dubbele verklaring voor die armoede. Op de internationale markt zijn de prijzen voor zogenaamde landbouwgrondstoffen als koffie, cacao en rijst extreem laag. In eigen land vinden kleine boeren hiervoor evenmin een afzetmarkt. Veel handel in deze landbouwproducten verloopt via voedselconcerns die door hun grootte zelf de aankoopprijs bepalen. Zonder oog voor het inkomen van de producent. ‘Ik ben verkocht’ klaagt de onrechtvaardigheid hiervan aan.

Het kan anders. Daar zijn we van overtuigd!

Via deze campagne zorgen we er mee voor dat het idee van eerlijke handel doorsijpelt in onze gemeente, in heel Vlaanderen. Niet alleen bij bewuste verbruikers, maar ook bij warenhuisdirecties, bedrijfsleiders, politici en… iedereen die ontvankelijk wil zijn voor de boodschap dat elke mens een eerlijk inkomen verdient voor zijn arbeid. Waar ook ter wereld.

Welke Westelse organisaties sloten zich aan bij de campagne

ACV Westerlo - Amnesty International Schrijfgroep Zuiderkempen - Bibliotheek Westerlo - Carrefour - Café Libro - Cash Fresh Heultje - Cash Fresh Westerlo - Chiro Kreato - Damiaanactie - Delta Lloyd Oosterwijk - De Biohoeve Voortkapel - De Cruythoeck - De Zalige Zonde - De Zandberg - De Zoelse Toneelvrienden - Evangelische Christenen Westerlo - ’t Festijn - Fisser NV – Peter Vissers - Gemeentelijke Basisschool Heultje - Gemeentelijke Basisschool Voortkapel - Gezinsbond Heultje - Groen! Westerlo - Het rijk der Zinnen, Polderstraat - Het Westelhof, Polderstraat - Kamp C - KAV Zoerle-Parwijs - KLJ Voortkapel - KWB Oosterwijk - KWB Voortkapel - Natuurpunt Dubbelloof - Okra Oosterwijk - Okra Tongerlo - Okra Voortkapel - Okra Westerlo - Oxfam Wereldwinkel Westerlo - Parochieteam Voortkapel - Parochieteam Zoerle-Parwijs - Politiezone Zuiderkempen - PWA Westerlo - Rode Kruis Westerlo - Suskewiet, Sint-Lambertusstraat - Toneelkring Kunst en Geest - Volksdansgroep Die Spelewei - Vrije Basisschool Oosterwijk - Vrije Basisschool Zoerle-Parwijs - Vrije Sint-Lambertusscholen - Westels Atelier - Zanggroep De Klingel - Zonnige Kempen CV

KVC Westerlo en gemeente scoren met Fair Trade

KVC Westerlo is de eerste voetbalploeg in eerste nationale die zichzelf een Fair Tradevoetbalploeg mag noemen. Op vraag van de gemeente engageerde de vereniging zich om van een aantal producten in haar horeca-afdeling voortaan de FairTradeversie aan te bieden. Zo kan je er voortaan OXFAM-sinaasappelsap en OXFAM-worldshake drinken en ook voor koffie en andere warme dranken komt er verandering. Voor KVC Westerlo is sociaal engagement immers geen holle slogan...

FairTradeGemeente is een titel die aangeeft dat die gemeente en haar inwoners eerlijke handel een warm hart toedragen en er ook effectief werk van maken. Naast de gemeente en KVC Westerlo zijn al vijftig organisaties, bedrijven, horecazaken en winkels toegetreden tot de actie. Een Fair Trade Stuurgroep zorgt voor de opvolging van de zes criteria waaraan de organisaties moeten voldoen. De stuurgroep spreekt nieuwe partners aan, ondersteunt de huidige partners, zet acties op en zorgt ervoor dat de gemeente voldoende acties onderneemt om een echte Fair Tradegemeente te zijn. De gemeente Westerlo is sinds 2006 een officiële FairTradeGemeente.

Zie ook

Meer info

werelddienst gemeentehuis
wereld@westerlo.be
014 53 92 09

www.fairtradegemeenten.be