Openluchtspektakel de Merodes

Van 16 tot 28 mei 2012 organiseerde de gemeente Westerlo het Openluchtspektakel de Merodes. Tijdens het weekend van Hemelvaart en Pinksteren waren er tien publieksvoorstellingen voorafgegaan door een avant-première voor deelnemers en vrijwilligers. Alle voorstellingen (telkens 1200 toeschouwers) waren uitverkocht. Openluchtspektakel de Merodes vertelde het verhaal van de geschiedenis van de adelijke familie in Westerlo, het leven in Westerlo in de Middeleeuwen en het leven van gravin Jeanne de Merode.

Met Openluchtspektakel de Merodes wilde de gemeente het honderdjarig bestaan van het kasteel van Jeanne de Merode herdenken en laten zien wat Westerlo en het Merodegebied in hun mars hebben.

Het verhaal

Openluchtspektakel de Merodes startte op het kasteel van prins de Merode in de Merodedreef. De bezoekers waren er getuige van de intrede van Jan de Merode. Op een ludieke wijze werd er ook het leven van Jan Philips de Merode uitgebeeld, ondersteund door schitterende dansen. Daarna ging het door het park naar de achteruitgang van het kasteeldomein. Langs de Grote Nete op weg naar het Riet waren er heel wat tafereeltjes. In het Middeleeuws dorp aan het Riet kreeg je een beeld van het leven in Westerlo in die tijd. Via het weggetje aan de Laak kwam je langs café Den Anker aan de Grote Markt. Daar was je getuige van de strijd van de Brigands tegen de Fransen.

Aan het gemeentehuis, het kasteel van Jeanne de Merode, vond de apotheose van het Openluchtspektakel de Merodes plaats: een musical over het leven van Jeanne in haar droomkasteel! Honderden acteurs en dansers brachten, in een choreografie van Ann Cuyvers, een grandioze apotheose met een indrukwekkend klank- en lichtspel op een groot podium met het schitterend kasteel (nu gemeentehuis, Boerenkrijglaan 61) als decor. De muziek daar bevat heel wat elementen uit de dansmuziek van de 20e eeuw in een hedendaags muzikaal kleedje en was gecomponeerd door Leo Ouderits. De teksten zijn van regisseur Luc Stevens. Met Anneke Luyten (halve finalist Koningin Elisabethwedstrijd voor zang), musicalster Sasha Rosen en sopraan Ildiko Van Dyck kregen de vele acteurs, zangers en dansers professionele zangers naast zich!


Openluchtspektakel de Merodes weergeven op een grotere kaart

Organisatie

Openluchtspektakel de Merodes was een organisatie van de gemeente Westerlo. De honderden enthousiaste vrijwilligers waren de drijvende kracht van het project. De Vlaamse Landmaatschappij die zich bezighoudt met de ontwikkeling en promotie van het gebied de Merode als prinsheerlijk platteland was een belangrijke partner in de organisatie. Verder kon de organisatie rekenen op steun uit het bedrijfsleven. De organisaties Luccrea met regisseur Luc Stevens en People On Stage stonden garant voor een professionele ondersteuning van het project. Verder bestaat de creatieve en organisatorische ondersteuning uit choreografe Ann Cuyvers, componisten Leo Ouderits en Stefan Van Guyse, zang- en koorcoach Erik Vinken, historicus Gorik Goris, regieassistenten, een kledijploeg, een decorploeg en de gemeentediensten. 

Dvd-2cd-box

Bij de cultuurdienst op het gemeentehuis is een dvd-2cd-box te koop over Openluchtspektakel de Merodes. Prijs: 20 euro.

Zie ook

Meer info

Foto's en commentaren op Openluchtspektakel de Merodes vind je op www.facebook.com/OLSDM100