Privacyverklaring

De privacyverklaring treedt in werking zodra ze goedgekeurd is door gemeente, OCMW en AGB Westerlo.

Gemeente Westerlo, Autonoom Gemeentebedrijf Westerlo en OCMW Westerlo (verder in deze tekst Westerlo genoemd) vinden de bescherming van je privacy belangrijk. Daarom voeren onze organisaties een privacybeleid waarbij onze diensten en medewerkers vertrouwelijk, discreet en integer omgaan met je gegevens en met de door jou aan ons gegeven informatie.

Deze privacyverklaring heeft als doel om je te informeren over hoe Westerlo omgaat met persoonsgegevens die ze via verschillende kanalen krijgt. Bij het verwerken van persoonsgegevens respecteert Westerlo de Belgische privacywet van 8 december 1992 en de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming van 27 april 2016 (ook AVG en GDPR genoemd).

Hoe gaat Westerlo om met je persoonsgegevens?

Persoonsgegevens bevatten informatie over natuurlijke personen zoals een naam, een adres, een e-mailadres en een telefoonnummer. De persoon wordt zo identificeerbaar. Als je bijvoorbeeld een vergunning of een subsidie aanvraagt, dan verzamelen en bewaren we je gegevens. We verwerken ze zorgvuldig en in overeenstemming met de privacywetgeving.

Voor taken en dienstverlening waarvoor er geen specifieke wettelijke bepalingen over de verwerking van persoonsgegevens bestaan, gebruikt Westerlo je persoonsgegevens enkel voor de dienstverlening of voor het doel waarvoor je ze zelf hebt achtergelaten. We vragen voor die niet-wettelijk bepaalde verwerking van je persoonsgegevens telkens je toestemming en geven die gegevens ook niet door aan derden zonder je voorafgaandelijke toestemming.

Voor heel wat taken van gemeente en OCMW is de verwerking van persoonsgegevens echter wettelijk bepaald. Als dat het geval is, zijn we wel verplicht om je gegevens zonder je toestemming door te geven aan andere instanties. Dat gebeurt bijvoorbeeld met gegevens uit het rijksregister en het bevolkingsregister. Het gaat dan om zogenaamde wettelijke informatie. Gegevens kunnen ook gebruikt worden voor opsporing, als bijvoorbeeld via de website strafbare feiten gepleegd worden of strafbare uitlatingen gedaan worden.

Bewaartermijnen

Westerlo bewaart je persoonsgegevens niet langer dan noodzakelijk voor de uitvoering van de door haar aangeboden en gefaciliteerde diensten.

De gegevens kunnen voor een langere periode bewaard worden als ze uitsluitend verwerkt worden voor archiveringsdoeleinden van openbaar belang, voor historisch of wetenschappelijk onderzoek of voor statistische doeleinden. Deze verwerking is in overeenstemming met artikel 89 van de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Voor de wettelijke bewaartermijnen verwijzen we naar de archiefselectielijsten van het Rijksarchief.

Beveiliging

Westerlo heeft technische en organisatorische maatregelen genomen om je gegevens te beveiligen tegen verlies, diefstal en verkeerd gebruik.

Websites

De website www.westerlo.be is de website van gemeente Westerlo, AGB Westerlo en OCMW Westerlo en wordt beheerd door communicatiedienst Westerlo. De website www.ocmwwesterlo.be is de website van OCMW Westerlo, en wordt ook beheerd door communicatiedienst Westerlo.

  • aanpassingen, aanvullingen en verwijderingen
    De inhoud van de websites (links inbegrepen) wordt dagelijks aangepast. Teksten, beelden en toepassingen kunnen steeds, zonder aankondiging of kennisgeving, aangepast, gewijzigd, aangevuld of verwijderd worden.
  • vrij gebruik teksten
    De teksten op deze websites mogen vrij gebruikt worden. Tenzij anders aangegeven, is de informatie die je op deze websites vindt, vrij van rechten. De informatie mag je, liefst met bronvermelding, kosteloos voor persoonlijk gebruik en voor niet-commerciële doeleinden gebruiken.
  • auteursrechtelijke bescherming van toepassingen en grafische elementen
    Bepaalde softwaretoepassingen en grafische elementen zoals foto's, filmpjes, geluidsfragmenten en plannen op de websites worden door derden aangeleverd en kunnen door het auteursrecht beschermd zijn, waardoor de mogelijkheid tot gebruik en reproductie beperkt is en aan de voorafgaande toestemming van de auteur onderworpen is. Neem hiervoor contact op via communicatie@westerlo.be.
  • technische schade en virussen
    Westerlo kan niet aansprakelijk gesteld worden voor technische schade die de gebruiker ondervindt bij het gebruik van deze websites. Westerlo is ook niet aansprakelijk voor mogelijke virussen indien die op deze websites zouden voorkomen en wijst alle aansprakelijkheid af voor enige schade die deze virussen kunnen veroorzaken.
  • onjuiste of onvolledige informatie
    Westerlo levert de beste inspanningen om ervoor te zorgen dat de informatie op de websites volledig, correct, precies, actueel en leesbaar is. Westerlo kan niet aansprakelijk gesteld worden voor onjuiste of onvolledige gegevens op deze websites. Als je foute of ontbrekende informatie op de websites opmerkt dan kan je daarvoor terecht op communicatie@westerlo.be. De gemeente engageert zich ertoe om dit zo snel mogelijk recht te zetten.
  • links naar websites van derden
    Westerlo plaatst nuttige links op de eigen websites naar websites van derden. Westerlo geeft geen enkele garantie over de inhoud, de informatiebronnen, de beschikbaarheid en de kwaliteit of volledigheid van dergelijke websites en kan hiervoor bijgevolg niet verantwoordelijk gesteld worden.
    Westerlo aanvaardt geen aansprakelijkheid voor rechtstreekse of onrechtstreekse schade die voortvloeit uit het raadplegen of het gebruik van externe websites en hun inhoud. Indien informatie op doorgelinkte websites niet betrouwbaar, juist, actueel, nutteloos of in strijd met de wetgeving is, behoudt Westerlo zich het recht de link naar die website zonder enige verwittiging te verwijderen. Problemen met links kan je melden via communicatie@westerlo.be.
    Westerlo behoudt zich het recht voor om links naar externe informatie te weigeren.
  • e-loket
    Via het e-loket op de websites kan je jezelf inschrijven voor activiteiten en mailings. Je kan er ook officiële documenten mee opvragen. Wie wil inschrijven voor een activiteit of een mailing wordt elke keer uitdrukkelijk gevraagd om toestemming te geven voor het gebruik van zijn of haar persoonlijke gegevens. Die toestemming geldt enkel voor die specifieke vraag. Wie officiële documenten aanvraagt moet zijn of haar identiteit kunnen bewijzen via bijvoorbeeld kaartlezer en identiteitskaart, itsme, beveiligingscodes of andere op de website voorgestelde technologieën.
  • niet-toegestaan gebruik van de websites
    Informatie van de websites op een onrechtmatige of onwettelijke manier te gebruiken.
    De websites te beschadigen, te vervormen, te onderbreken of op enige wijze minder efficiënt te maken.
    De websites zo te gebruiken dat er een inbreuk gepleegd wordt op de rechten van een natuurlijk persoon, rechtspersoon of vereniging, zoals onder meer, doch niet uitsluitend, de rechten van privacy en intellectuele eigendom.
    De website te gebruiken voor transmissie of posten van computervirussen, illegaal of onrechtmatig materiaal of materiaal dat op enige wijze ongepast is, met inbegrip van, maar niet beperkt tot materiaal met een lasterlijk, obsceen of bedreigend karakter. Westerlo behoudt elk recht om de gebruiker in gebreke te stellen en/of zich burgerlijke partij te stellen indien door het overtreden van bovenstaande bepalingen of op andere wijze schade toegebracht wordt aan haar belangen of deze van derden.

Welke rechten heb je?

De Belgische privacywet van 8 december 1992 en de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming van 27 april 2016 geven je een aantal rechten over je persoonsgegevens die Westerlo verwerkt.

  • Recht op inzage, verbetering en verwijdering van je persoonsgegevens
    Je hebt het recht te vragen welke persoonsgegevens Westerlo over jou verwerkt. Ook kan je vragen om deze gegevens aan te vullen, te verbeteren of te verwijderen. Daarbij geef je aan welke wijzigingen je wil laten aanbrengen.
  • Recht om bezwaar in te dienen tegen de verwerking van je persoonsgegevens
    Je hebt het recht om een bezwaar in te dienen tegen de verwerking van je persoonsgegevens. Dit recht geldt niet voor de verwerking van persoonsgegevens voor gerechtvaardigde en wettelijke doeleinden.
  • Recht op overdraagbaarheid
    Je hebt het recht op overdraagbaarheid van de door jou verstrekte persoonsgegevens in een gangbare, gestructureerde en digitaal leesbare vorm.
  • Recht om klacht in te dienen
    Je hebt het recht om een klacht in te dienen bij de Gegevensbeschermingsautoriteit als je vindt dat Westerlo de Belgische en de Europese privacywetgeving niet naleeft.

Voor de uitoefening van deze rechten kan je contact opnemen met privacy@westerlo.be en met de functionaris gegevensbescherming. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk. Er worden geen kosten aangerekend. Wanneer de vragen kennelijk onredelijk, buitensporig of repetitief zijn, kan Westerlo administratieve kosten aanrekenen of weigeren gevolg te geven aan het verzoek. Er kan ook geweigerd worden om je verzoek in te willigen als er wettelijke bepalingen of voorschriften zijn die dat verhinderen.

Cookies

www.westerlo.be en www.ocmwwesterlo.be maken gebruik van cookies. Dat zijn kleine informatiebestanden die automatisch bewaard worden op de harde schijf van je computer en enkel door deze website gelezen kunnen worden. Deze informatie wordt bij elk bezoek teruggestuurd naar de beheerder van de website.

De code die in de cookie verwerkt is, laat toe de pc te herkennen bij een volgend bezoek en te weten of je de tekstuele weergave in- of uitgeschakeld hebt. Dit vergemakkelijkt je toegang tot de website waardoor je sneller en efficiënter kan navigeren. Je kan je browser configureren zodat hij je waarschuwt telkens er cookies aangemaakt worden of zodat hij de aanmaak ervan verhindert.

Op de websites van Westerlo gebruiken we ook cookies van Google Analytics en van AddThis. Google Analytics dient om statistieken bij te houden over bezoekersaantallen aan de website. AddThis dient om gemakkelijk berichten van de website te delen op sociale media zoals Facebook en Twitter.

Geschillen

Deze onlineovereenkomst en alle geschillen die voortkomen uit het gebruik van de websites of de gegevens die erop staan, vallen onder de toepassing van het Belgisch recht. De rechtbanken van het arrondissement Turnhout zijn bevoegd.

Meer info

We doen heel wat inspanningen om je privacy en je persoonsgegevens te beschermen. Met vragen over ons privacybeleid of over de gegevens die we over je verzamelen of verwerken, kan je terecht bij privacy@westerlo.be.

  • Gemeente Westerlo - Boerenkrijglaan 61 - 2260 Westerlo
    privacy@westerlo.be en 014 54 75 75
  • OCMW Westerlo - Verlorenkost 22 - 2260 Westerlo
    privacy@westerlo.be en 014 53 87 87
  • AGB Westerlo - Kasteelpark 6 - 2260 Westerlo
    privacy@westerlo.be en 014 53 91 81
  • Functionaris gegevensbescherming Westerlo
    dienst ICT - Peter Van de Cruys - Boerenkrijglaan 61 - 2260  Westerlo
    ict@westerlo.be en 014 53 92 40