Verblijfsvergunning voor niet-Belgen

Bepaalde categorie├źn niet-Belgen kunnen een verblijfsvergunning (ook wel vreemdelingenkaart genoemd) aanvragen. Opgelet: dit is geen identiteitskaart. De identiteit van een niet-Belg kan enkel bewezen worden met een document afgeleverd door het land van herkomst (bijvoorbeeld identiteitskaart of reispas van land van herkomst). Het is ook geen reisdocument, reizen kan enkel met een reispas of paspoort van het land (of de ambassade) van het land van herkomst.

Wie en waar?

Alle niet-Belgen met een permanent verblijfsrecht krijgen van de dienst burgerzaken een oproep om hun verblijfsvergunning aan te vragen. Je kan je ook steeds spontaan aanbieden op de dienst burgerzaken in het gemeentehuis.

Hoe aanvragen?

Voor de aanvraag moet je 1 pasfoto met witte achtergrond meebrengen. Je moet ook je vingerafdrukken laten registreren. Hou er rekening mee dat je de dag zelf en de dag voordien niet met thinners, verf of cement werkt. Dat bemoeilijkt de afname van een vingerafdruk.

Een drietal weken na de aanvraag krijg je een brief met de PIN- en PUK-codes in je brievenbus. Met die brief kom je naar de dienst burgerzaken. Daar krijg je je verblijfsvergunning.

Prijs

 • gewone aanvraag: 18 euro
  betalen kan bij voorkeur met bancontact
 • elektronische verblijfsvergunning met biometrische gegevens: 21,20 euro
  betalen kan bij voorkeur met bancontact
 • spoedprocedure (met of zonder biometrische gegevens: 94 euro
  besteld voor 15 uur, kan je de verblijfsqvergunning op de tweede werkdag na de bestelling in de loop van de voormiddag (bij voorkeur rond 11 uur) ophalen op het gemeentehuis
  betalen kan bij voorkeur met bancontact
 • superspoedprocedure: 137,60 euro
  besteld voor 15 uur, kan je de verblijfsvergunning op de werkdag na de bestelling in de loop van de voormiddag (bij voorkeur rond 11 uur) ophalen op het gemeentehuis
  betalen kan bij voorkeur met bancontact
 • papieren verblijfsvergunning: 5 euro
 • heraanvraag PIN- en PUK-code: 5 euro

Zie ook

Meer info

dienst burgerzaken gemeentehuis
bevolking@westerlo.be
014 53 91 30