Westerlo USA

Westerlo is een town in Albany County in de staat New York in de Verenigde Staten van Amerika. De verzustering bestaat sinds 1988.

Westerlo USA werd opgericht in 1815 en genoemd naar dominee Eilardus Westerlo uit het nabijgelegen Albany. Hij was een prominente voorvechter van de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten van Amerika. Zijn voorouders waren van Nederlandse afkomst, zoals vele pioniers. Vermoedelijk vluchtten zijn voorouders in de zestiende eeuw uit Westerlo naar Holland en durfden ze hun eigen naam voor religieuze redenen daar niet te gebruiken. Zo werden ze vermoedelijk 'die van Westerlo' genoemd.

De eerste contacten tussen Westerlo en Westerlo dateren uit 1983. Toen maakten Jef Biesemans, Ludo Mariën en Jef Op De Beeck een avontuurlijke trektocht door Noord-Amerika. Op voorstel van de schepen van Internationale Betrekkingen Johan Engelen passeerden ze ook in Westerlo New York en werden er hartelijk verwelkomd door Town Supervisor Dick Rapp.

Nadien volgden er nog enkele uitwisselingen en op 25 januari 1988 ondertekenden beide burgemeesters het officiële Charter of Friendship of both Westerlos.

Zie ook