Zwerfkatten

Zwerfkatten zijn verwilderde katten die al geruime tijd buiten leven en geen menselijk contact gewoon zijn. Het zijn katten die aan hun lot overgelaten en na verloop van tijd verwilderd zijn en hun nakomelingen. Ze zijn mensenschuw en nauwelijks of zeer moeilijk te socialiseren. Een poes kan twee à drie nesten per jaar krijgen en elk nest telt gemiddeld vier tot zes kittens, die zich op hun beurt zeer snel kunnen voortplanten. De asielen worden dan ook overstelpt met 'overtollige' kleine katjes. Een onhoudbare situatie!

Zwerfkatten zorgen voor hinder en vragen over volksgezondheid

Zwerfkatten doen hun behoefte in zandbakken en in tuinen. Dat gaat gepaard met milieuhinder en vragen over de volksgezondheid. Hoe langer men wacht om het probleem diervriendelijk aan te pakken, hoe meer zwerfkatten erbij komen, en hoe meer het de gemeenschap uiteindelijk kost.

Laat ook je eigen huiskat steriliseren!

Ook jij kan meehelpen aan een beter lot voor katten! Tussen de verwilderde katten zwerven ook jongen van huiskatten. De beste maatregel is jouw kat onvruchtbaar laten maken. Het castreren van je kater of het steriliseren van je kattin biedt ook voor het dier zelf voordelen. Een gecastreerde kat heeft minder kans op ziekten, zwerft minder, vecht en sproeit minder om zijn territorium te markeren. Rustige katten die minder zwerven lopen dan ook minder kans op verkeersongevallen of op besmettelijke ziekten zoals kattenaids. En ook voor de buurt is het aangenamer: gecastreerde katers geven geen nachtconcerten,veroorzaken minder stank en vallen de kat van de buren niet meer lastig!

Zie ook

Meer info

milieudienst gemeentehuis
milieu@westerlo.be
014 53 91 70