Coronamaatregelen

UPDATE maandag 27 juli 23.20 uur

De Provinciale Crisiscel heeft bijkomende maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus in de provincie Antwerpen tegen te gaan. Zo komt er onder andere een avondklok tussen 23.30 en 6 uur en zullen cafés en restaurants al om 23 uur moeten sluiten. Dat heeft gouverneur Cathy Berx zojuist bekendgemaakt.

Antwerpen is de provincie in België die het zwaarst getroffen is door de tweede golf van het coronavirus in ons land. Het was dan ook duidelijk dat daar, na de verstrenging van de Nationale Veiligheidsraad, nog extra maatregelen zouden afgekondigd worden.

“De epidemiologische situatie in de regio Antwerpen dwingt ons er helaas toe om bovenop de bijkomende maatregelen die de nationale Veiligheidsraad heeft genomen, aanvullende aangepaste maatregelen te nemen die tot doel hebben om de verspreiding van het Corona-Covid-19 virus een halt toe te roepen met een zo beperkt mogelijk impact op de economie. Deze maatregelen hebben tot gevolg dat we ons sociaal leven de komende 4 weken drastisch moeten herorganiseren”, schrijft Berx in een persmededeling.

 • Avondklok
  De bedoeling is dat in de provincie Antwerpen het sociaal leven volledig stopt tussen 23.30 en 6 uur. Tussen die uren komt er dus een avondklok en moet iedereen thuis zijn, behalve voor noodzakelijke verplaatsingen zoals naar het werk of naar het ziekenhuis gaan. Cafés en restaurants zullen er al om 23 uur sluiten, twee uur vroeger dan in de rest van het land dus.
 • Café en restaurant
  Op café en op restaurant moet iedereen individueel zich registreren. Die gegevens zullen vier weken bijgehouden worden en kunnen gebruikt worden voor contact tracing bij eventuele besmettingen.
 • Mondmaskers
  Mondmaskers worden verplicht in heel de provincie voor iedereen boven de 12 jaar. Dat geldt op alle publieke plaatsen (straat, stoep, fietspad, park, bos,...)  én op plaatsen waar de fysieke afstand van 1,5 meter niet kan gerespecteerd worden. Tijdens het eten en drinken en thuis geldt de verplichting niet.
 • Nog extra maatregelen in stad Antwerpen en omliggende gemeenten
  In de zwaarst getroffen zone - stad Antwerpen en de omliggende gemeenten (niet Westerlo dus) - sluiten bovendien ook alle fitnesscentra en feestzalen. Evenementen en feesten zijn er ten strengste verboden.
 • Provinciaal besluit
  De nieuwe maatregelen zullen in de loop van dinsdag in een Provinciaal Besluit gepubliceerd worden. Vanaf dan zal er strikt toegekeken worden op de naleving ervan, laat de provincie Antwerpen weten.

Oorspronkelijk bericht

De Nationale Veiligheidsraad heeft op maandag 27 juli aanvullende maatregelen genomen om de opstoot van het coronavirus een halt toe te roepen en een algemene lockdown te vermijden. Deze nieuwe maatregelen gelden vanaf woensdag 29 juli, en dat minstens voor vier weken tot dinsdag 25 augustus. Ze kwamen er na de verstrenging van de federale maatregelen van donderdag 23 juli (mondmaskers) en de bijkomende maatregelen van provincie Antwerpen van zaterdag 25 juli (bubbel van 10).

De provinciale crisiscel van Antwerpen bekijkt momenteel ook nog of er bijkomende maatregelen nodig zijn. Ook het gemeentelijk coronateam blijft de volgende uren en dagen de gezondheidstoestand en de consequenties van deze maatregelen voor Westerlo opvolgen.

 • Gezinsbubbel met maximum 5 extra vaste contacten
  Een gezinsbubbel telt de volgende weken maximaal 5 extra vaste contacten, kinderen onder de 12 jaar niet inbegrepen. Het gaat hierbij om nauwer contact, waarbij de veiligheidsafstand niet altijd gerespecteerd wordt. Lukt dat wel omdat je bijvoorbeeld buiten bijeenkomt, mondneusmaskers draagt en afstand houdt, dan zijn tot 10 extra vaste contacten mogelijk.

 • Bijeenkomsten
  Niet-begeleide bijeenkomsten zoals uitstappen, samenscholingen, familiebijeenkomsten en privéfeestjes worden beperkt tot maximaal 10 personen, kinderen onder 12 jaar opnieuw niet meegerekend. Dit altijd met respect voor de veiligheidsafstand van 1,5 meter. Uitzonderingen zijn er voor bijvoorbeeld zomerkampen, stages en de speelpleinwerking.

 • Evenementen
  Binnen 100 personen, buiten 200 personen. Mondmaskers zijn verplicht.

 • Thuiswerken
  Thuiswerken is sterk aanbevolen.

 • Winkelen
  Winkelen doe je alleen, behalve als je minderjarigen of mensen die hulp nodig hebben vergezelt. Je mag maximaal 30 minuten in de winkel blijven, tenzij je een afspraak hebt.

 • Sportlessen en welnesscentra
  Naast de horeca komt er ook bij sportlessen en welnesscentra een registratieplicht.

Wat beslisten de gemeente en de provincie op zaterdag 25 en zondag 26 juli?

Eerder, op zaterdag 25 juli vergaderde de Provinciale Crisiscel van Antwerpen onder leiding van gouverneur Cathy Berx over strengere maatregelen naar aanleiding van de stijging van de coronacijfers in en rond stad Antwerpen. In samenspraak met het Westelse Coronateam vertaalde de burgemeester die provinciale aanbevelingen op zondag 26 juli naar een burgemeestersbesluit. Het coronateam kwam samen op woensdag, vrijdag en zondag om de algemene gezondheidstoestand in Westerlo op te volgen.

 • De sociale bubbel werd beperkt tot 10 vaste contacten voor de komende 4 weken. Iedereen werd met aandrang verzocht om 10 contacten (naam, adres en telefoonnummer) op te schrijven. (Deze maatregel is ondertussen dus achterhaald door de federale gezinsbubbel van 5).
 • Niemand mag met meer dan 10 personen samenkomen op het publieke domein.
 • Respecteer de fysieke afstand, ook binnen uw sociale bubbel.
 • Stel uw privéfeesten uit. 
 • Het dragen van mond-neusmaskers wordt verplicht op alle drukke publiek toegankelijke plaatsen voor alle personen boven de 12 jaar. 
 • De politie voert controles uit en geeft boetes. De focus ligt op de naleving van de maatregelen door de horeca (afstandregels, mond-neusmaskers en registratieplicht) en het gebruik van de mond-neusmaskers. 

pdf bestandPB_gouverneur_25 juli 2020.pdf (525 kB)

pdf bestandOntwerpbesluit (58 kB)

Wat besliste de Nationale Veiligheidsraad op donderdag 23 juli?

Vorige week, op donderdag 23 juli, nam de Nationale Veiligheidsraad haar eerste bijkomende coronamaatregelen.  Het verplicht dragen van mondmaskers in openbare gebouwen was daar een van.  Deze beslissingen zijn opgenomen in het ministerieel besluit van 25 juli.

 • Het is voortaan verplicht om mondmaskers ook te dragen op markten, rommelmarkten en kermissenn, in winkelstraten en op drukke plaatsen (openbaar en privé), in openbare gebouwen in de delen die toegankelijk zijn voor het publiek, in horecazaken behalve als mensen aan tafel zitten en op alle plekken waar de veiligheidsafstand van 1,50 meter niet gegarandeerd kan worden.
 • Nachtwinkels zijn verplicht om 22 uur ’s avonds dicht.
 • In horecazaken zal één iemand per tafel zijn of haar contactgegevens (naam en e-mailadres of telefoonnummer) moeten achterlaten.
 • Iedereen die van een reis in het buitenland terugkeert, of dat nu uit een risicogebied is of niet, zal 48 uur voor aankomst verplicht een formulier moeten invullen op het internet. De manier waarop je terugkomt (met de trein, de auto of het vliegtuig) maakt daarbij geen verschil. Deze maatregel geldt vanaf 1 augustus. 
 • Steden en gemeenten kunnen zelf extra maatregelen nemen. Die maatregelen kunnen gaan van bezoekers beperken of verbieden in woonzorgcentra en in ziekenhuizen, een avondklok, samenscholingen verbieden (eventueel met een leeftijdslimiet), tot het sluiten van de horeca en de quarantaine van een volledige wijk, een dorp, of zelfs een gemeente. Die beslissingen worden uiteraard altijd genomen in overleg met het federale niveau en met de gouverneur. 
 • De bubbel van 15 personen blijft! Iedereen mag nog steeds 15 mensen per week ontmoeten op minder dan anderhalve meter afstand. (Deze maatregel is ondertussen achterhaald).
 • Het is duidelijk dat versoepelingen, of de zogenaamde fase 5, er niet meer inzitten. Als we verstrengingen en eventuele lockdowns willen vermijden, kan dat alleen als iedereen zich extra inzet en de coronamaatregelen heel strikt volgt.