Mondmaskers

Laatste aanpassing woensdag 5 augustus 2020 om 14 uur

Wanneer moet je een mondmasker dragen?

Zodra je je woning verlaat, moet je een mondneusmasker dragen, een sjaal mag ook zolang je neus en mond maar bedekt zijn. Dat betekent op straat, op publieke plaatsen buiten en ook op publieke plaatsen binnen. Verder draag je een mondneusmasker op alle plaatsen waar je geen 1,5 meter afstand kan houden, zoals bijvoorbeeld op het werk. Publieke plaatsen zijn alle plaatsen die geen eigendom zijn van andere mensen of ondernemingen, zonder uitzondering. Deze maatregel geldt voor iedereen boven 12 jaar.

Wanneer moet je geen mondmasker dragen?

 • Bij je thuis.
 • Wanneer je eet of drinkt.
 • Bij intensief sporten in daarvoor bestemde sportinfrastructuur als het risico op overdracht nagenoeg nul is door de kortstondigheid van het eerder occasioneel kruisen of passeren van anderen.
 • Bij intensief sporten buiten op plaatsen en momenten waarop het risico op overdracht van het virus nagenoeg nul is door de kortstondigheid van het eerder occasioneel kruisen of passeren van anderen.
 • Bij intensieve arbeidsinspanningen op plaatsen en momenten waarop het risico op overdracht van het virus nagenoeg nul is door de kortstondigheid van het eerder occasioneel kruisen of passeren van anderen.
 • Aan tafel in horecazaken.
 • Alleen of met je gezinsbubbel in de auto.
 • Al wandelend, fietsend of voortbewegend terwijl er in velden, bossen of paadjes echt niemand anders te bekennen is, heeft een masker weinig nut. Zorg er op zulke momenten voor dat je er minstens eentje op zak hebt. De politie controleert nauwgezet, zeker als er ook maar enig besmettingsgevaar voor anderen is.
 • Je mag alleen een gelaatsscherm dragen wanneer een mondmasker niet mogelijk is omwille van medische reden.

Waar haal je je mondmasker?

 • Mondmaskers van de federale overheid via de apotheek
  Bij eender welke apotheek kan je sinds juni terecht om gratis de federale mondmaskers voor je gezin op te halen. Het zijn witte stoffen maskers met elastiekjes. Meer info op https://www.info-coronavirus.be/nl/news/mondmaskers-federale-overheid.
 • Mondmaskers van de gemeente
  De gemeente bedeelde in mei blauwe herbruikbare textielen mondmaskers met lintjes. Er was 1 mondmasker per Westerlonaar. Alle maskers zijn bedeeld. 
  Westerlo kocht deze herbruikbare mondmaskers samen met 21 andere Kempense gemeenten via een groepsaankoop van IOK, eind april. De eerste levering van de firma Celesta uit Wevelgem kwam, zoals afgesproken, aan op vrijdag 22 mei. Ze werden op zondag 24 mei bedeeld in Heultje, Voortkapel, Zoerle-Parwijs en Oosterwijk. De tweede levering van de firma Van Moer uit Hulshout kwam, zoals afgesproken, aan op vrijdag 29 mei. Ze werd op zondag 31 mei bedeeld in Oevel, Tongerlo en Westerlo.
 • Mondmaskerfilters van de federale overheid
  Alle Westerlonaren vanaf 12 jaar kregen van de federale overheid ook twee mondmaskerfilters. Ze werden door de gemeente bedeeld in dezelfde periode als de mondmaskers.
 • Mondmaskerhulplijn staat je bij met naad en draad: 0478 56 24 06
  Veel inwoners van Westerlo hebben ook al mondmaskers gemaakt voor zichzelf en voor anderen. De gemeente blijft het zelfmaken promoten en ondersteunen. Er circuleren heel wat goede patronen, onder andere op de website www.maakjemondmasker.be. Heb je hulp nodig bij het maken van je mondmaskers? Dan kan je terecht bij onze speciale Mondmaskerhulplijn. Vera Moortgat, bekend van de naaiploegen van de openluchtspektakels aan het kasteel, staat je met naad en draad bij op het telefoonnummer 0478 56 24 06.
 • Mondmaskers kopen
  Niet zo handig? In de meeste apotheken, supermarkten en ook heel wat andere winkels zijn veel soorten mondmaskers te koop.

Hoe gebruik je de filter?

De filter dient als extra bescherming tussen de twee lapjes stof van een textielen mondmasker. Lees zeker ook de gebruiksaanwijzingen bij de filters zelf!

Mondmaskerfilters

Je kan van de Deltrianfilters ook een mondmasker maken (zonder extra buiten- en binnenlaag) door er plooitjes in te maken en elastieken aan te bevestigen. Dit type masker beschermt beter dan een stoffen masker zonder filtermateriaal. Bekijk hoe je van deze filter een masker kunt maken via het filmpje op maakjemondmasker.be.

Mondmaskerfilters

Meer info

Voor meer info over mondmaskers kan je terecht op www.info-coronavirus.be/nl/mondmasker.

wanneer neem je een nieuw mondmasker
waarom draag je een mondmasker
hoe draag je een textielen mondmasker
Mondmaskerplan

Contact

Onthaal gemeentehuis
Gemeentehuis benedenverdieping
Boerenkrijglaan 61
2260 Westerlo
België
014 54 75 75
08:30 - 12:15
13:30 - 16:30
08:30 - 12:15
13:30 - 16:30
08:30 - 12:15
Gesloten
Gesloten
08:30 - 12:15
13:30 - 16:30
18:15 - 20:30
08:30 - 12:15
13:30 - 16:30