Composteren

Compost is een hoogwaardig product dat ideaal is om de bodem te verbeteren. Het is een donker, kruimelachtig materiaal dat naar bosgrond ruikt: een humusproduct dat levende organismen en mineralen bevat die kunnen dienen als voedsel voor planten. Om compost te maken, gebruik je GFT-afval dat eventueel wat verkleind moet worden. De natuur doet de rest.

Wat is composteren?

Composteren is een natuurlijk proces. Om het optimaal te laten verlopen, kan je een handje toesteken. Maar het echte werk wordt geleverd door bacteriën en schimmels die het afval omzetten in een aardachtige massa. Daarbij kunnen ze rekenen op de hulp van kleine bodemdiertjes. Tijdens het afbraakproces komt warmte vrij. De temperatuur kan oplopen tot 45 graden waardoor de micro-organismen nog actiever worden. Bovendien zorgt de warmte ervoor dat een groot deel van de harde onkruidzaden, die haast onvermijdelijk in het GFT-afval aanwezig zijn, afsterven. Als je compost gebruikt, hoef je dus niet te vrezen voor een onkruidplaag in de tuin. 

Waarom compost gebruiken?

Compost bevat een enorme hoeveelheid voedingsmiddelen en mineralen die van levensbelang zijn voor de bloemen, planten en groenten in je tuin. Maar compost is veel meer dan alleen maar een uitstekende meststof. Het geeft bijvoorbeeld zijn voedingsstoffen geleidelijk af waardoor bijmesten achteraf niet of minder noodzakelijk is. Het verhoogt de waterreserves in de grond en voorkomt daardoor uitdroging van de bodem. Het belemmert op natuurlijke wijze de groei van onkruid. En zo zijn er nog een heleboel andere voordelen.