Nieuwe grachten en riool in de Pastorijstraat Heultje

Op 2 oktober startte aannemer Hegrola in opdracht van de gemeente met werken in de Pastorijstraat in Heultje. Tussen de Oude Westmeerbeekseweg en de Eksterstraat wordt er onder de rijweg een riolering aangelegd voor de afvoer van vuil water. Ook komen er nieuwe grachten aan beide zijden van de weg voor de opvang en het laten doorsijpelen van regenwater in de bodem. De werkzaamheden duren, afhankelijk van de weersomstandigheden, 4 tot 6 weken. Er zijn omleidingen voor het verkeer.

UPDATE maandag 30 oktober
Op dinsdag 31 oktober wordt de asfaltlaag van de rijweg gelegd van de Eksterstraat tot de Oude Westmeerbeekseweg. Beton moet altijd een tijdje uitharden. Tot het einde van de week is die strook nog niet bruikbaar. Vanaf maandag 6 november worden de grachten en de opritten aangelegd. De technische dienst van de gemeente neemt contact op met alle bewoners afzonderlijk om afspraken te maken.

 

Wat gaan we doen?

 • een riolering onder de weg aanleggen voor de afvoer van vuil afvalwater
 • grachten aan beide zijden van de weg (her)aanleggen voor het bufferen en laten infiltreren van proper regenwater

Weg en riolering

De betonnen rijweg wordt enkel aan de kant van de oneven huisnummers opgebroken. Daaronder komt, op een diepte van ongeveer twee meter, de riolering. Aan de Eksterstraat vloeit het vuil water in de bestaande riool onder de straat en verder via de collector onder de Processieweg naar de waterzuivering in Hulshout.

In de folder voor de buurt stond dat de riool onder de kant van de even huisnummer zou komen, maar de ligging van de aansluiting onder het kruispunt met de Eksterstraat heeft ons verplicht om toch naar de kant van de oneven huisnummers uit te wijken.

Grachten

De aannemer legt aan beide kanten van de weg grachten, en dat van de Oude Westmeerbeekseweg tot aan de Eksterstraat. Het proper regenwater wordt in die grachten opgevangen, waarna het kan doorsijpelen in de bodem. Zo verminderen we het risico op wateroverlast en geurhinder.

De grachtoverwelvingen en opritten naar de woningen moeten afgebroken worden. Elk perceel krijgt daarna een nieuwe oprit van maximum 7 meter breed.

Hoe lang duren de werken? Welke hinder kan je verwachten?

Verkeer

 • Voor doorgaand verkeer is er een omleiding.
 • De Pastorijstraat tussen Heultjedorp en de Eksterstraat blijft open, en dat in beide richtingen. In dat deel wordt niet gewerkt.
 • Het kruispunt met de Eksterstraat is altijd open. De Eksterstraat, de Spechtstraat en de Goudvinkstraat kan je dus altijd in via de kant van Heultjedorp.
 • Vanaf de tweede week geldt in de Pastorijstraat tussen de Oude Westmeerbeekseweg en de Eksterstraat eenrichtingsverkeer richting centrum

Planning

 • Week 1 en 2 - Opbraak beton en aanleg riolering van Eksterstraat tot Goudvinkstraat
  Er wordt gestart aan het kruispunt met de Eksterstraat. De opritten van de woningen tussen de Eksterstraat en de Goudvinkstraat zijn niet goed bereikbaar.
 • Week 3 - Opbraak beton en aanleg riolering tussen Oude Westmeerbeekseweg en Eksterstraat
  De opritten van de woningen tussen de Eksterstraat en de Oude Westmeerbeekseweg zijn tijdelijk niet bereikbaar.
 • Week 4 - Herstel van het wegdek
  De opritten van de woningen tussen de Eksterstraat en de Goudvinkstraat zijn tijdelijk niet bereikbaar met de auto. Ook het kruispunt met de Goudvinkstraat is dicht.
 • Week 5 en 6 - Werken aan de grachten en opritten
  De opritten van de woningen aan beide zijden van de straat zijn bereikbaar, met uitzondering van de opritten waar men op dat moment aan het werken is.

Kostprijs

De gemeente investeert 166 000 euro in deze rioleringswerken. Er zijn geen subsidies van de Vlaamse overheid.

Meer info