Subsidies voor het laten ophalen van asbest golfplaten

De aanwezigheid van asbest in en rond woningen houdt gezondheidsrisico’s in. Nog te veel gebouwen hebben daken en gevels die bestaan uit asbestcementleien of -golfplaten. Daarom organiseren de gemeente Westerlo en IOK Afvalbeheer een actie om asbest te laten ophalen bij jouw thuis.

In de afbeelding hiernaast zie je waar asbest in je woning kan voorkomen en vooral wat je kan meegeven dankzij dit nieuwe project van IOK. Heb je andere vormen van asbest, neem dan contact op met een erkend asbestverwijderaar. Die lijst vind je op www.iok.be/asbest.

 

Je kan hechtgebonden asbest thuis laten ophalen aan tarieven die 80 procent goedkoper zijn. Je krijgt plaatzakken of een container van 15 kubieke meter en persoonlijke beschermingsmiddelen. Je vult de zakken of container zelf en nadien komt IOK ze gevuld terug ophalen.

Zelf asbestcement golfplaten verwijderen

Controleer eerst of je het asbest zelf mag verwijderen. Beantwoord volgende vragen. Is het antwoord op alle vijf de vragen ja, dan mag je het materiaal zelf verwijderen mits de nodige veiligheidsmaatregelen en het gebruik van de geleverde persoonlijke beschermingsmiddelen. In andere gevallen neem je contact op met een erkend aannemer. Meer info bij IOK.

  • Ik kan het materiaal verwijderen zonder het te breken.
  • Ik kan het materiaal losschroeven met een traag draaiende schroefmachine.
  • Het materiaal lijkt nog in goede staat.
  • Ik heb hulp (personen en machines) om de platen in zijn geheel te verwijderen en in zijn geheel naar beneden te brengen.
  • Ik weet waaraan ik begin.

Hoe werkt het en wat kost het nog?

Om een plaatzak of container te bestellen bel je naar 014 56 27 75 of mail je naar afvalbeheer@iok.be. Of bestel via het e-loket op www.iok.be/asbest. Kostprijs is 30 euro per gevulde plaatzak (of 20 euro vanaf de tweede) in plaats van normaal 80 euro per stuk. Voor een container betaal je 170 euro in plaats van normaal 930 euro.

Kleine hoeveelheden asbest, gratis naar het recyclagepark

Via het recyclagepark in Westerlo kan je ook nog steeds kleinere hoeveelheden asbest gratis afleveren. Per gezin en per jaar kan je gratis 200 kilogram hechtgebonden asbest zoals golfplaten en leien binnenbrengen, daarna betaal je 0,20 euro/kg.

www.iok.be/asbest