Westerlo op stap naar Brugge

Op zaterdag 23 september kunnen alle inwoners van Westerlo mee op culturele uitstap naar Brugge. Westerlo op stap is een tweejaarlijks evenement waaraan elk jaar ongeveer 1500 Westerlonaren deelnemen. Je kan kiezen uit achttien programma’s. Programma's 1 tot 6 zijn speciaal voor gezinnen met kinderen tot 12 jaar.

Met de trein sporen we 's morgens vanuit Herentals samen naar Brugge. Na je inschrijving krijg je enkele weken op voorhand info over het vertrek- en aankomstuur, een stadsplan, de nodige tickets en je programma.

Inschrijven

Inschrijven kan tot 23 april via het e-loket op deze website. Telefonisch reserveren is niet mogelijk. Na je inschrijving via het e-loket krijg je een bevestiging per e-mail en de betaalinformatie. Deelnemen kost 10 euro voor volwassenen, 5 euro voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Kinderen tot en met 3 jaar gaan gratis mee.

Keuze uit achttien programma’s

1. In ganzenpas op zoek naar Brugse zwanen (wandeling) • Historium (vrij bezoek) • Boottocht reien
2. In ganzenpas op zoek naar Brugse zwanen (wandeling) • Paardentram • Frietmuseum (vrij bezoek)
3. Beestig Brugge (wandeling) • Kidstour Brugs Biermuseum • Boottocht reien
4. Beestig Brugge (wandeling) • Historium (vrij bezoek) • Paardentram
5. Historium (vrij bezoek) • Frietmuseum (vrij bezoek) • Boottocht reien
6. Boudewijn Seapark • Vrij stadsbezoek
7. Brugge per fiets • Choco Story (vrij bezoek met demo) • Boottocht reien - VOLZET
8. Brugge per fiets • Brugs Biermuseum (vrij bezoek) • Groeningemuseum (vrij bezoek) - VOLZET
9. Brugge en chocolade (wandeling) • Historium (vrij bezoek) • Boottocht reien
10. Brugge... proevertjesgewijs (wandeling) • Groeningemuseum en Arentshuis (vrij bezoek) • Boottocht reien
11. Historium (vrij bezoek) • Historiumstadswandeling • Brouwerij De Halve Maan (met gids) - GESCHRAPT
12. Brugge & Europa (wandeling) • Stadhuis Brugge en Brugse Vrije (vrij bezoek) • Brugs Biermuseum (vrij bezoek)
13. Brugge zoet, zuur, bitter en zout (wandeling) • Choco Story (vrij met demo) • Groeningemuseum en Arentshuis
14. Pikant van Burg tot Zand (wandeling voor volwassenen) • Brouwerij De Halve Maan (met gids) • Paardentram - VOLZET
15. West-Brugge Best (wandeling) • Lampenmuseum (vrij bezoek) • Brugs Biermuseum (vrij bezoek) - GESCHRAPT
16. Brouwerij De Halve Maan (met gids) • Historium (vrij bezoek) • Boottocht reien
17. Frietmuseum (met gids) • Paardentram • Brugs Biermuseum (vrij bezoek)
18. Wandeling Werelderfgoed • Sint-Janshospitaal (met gids) • Boottocht reien

 

In ganzenpas op zoek naar Brugse zwanen (1) (2)

Met deze stadswandeling ontdekken kinderen al spelenderwijs de stad en haar straffe verhalen. De dobbelsteen van het ganzenspel bepaalt de route en de opdrachten.

Historium (1) (4) (5) (9) (11) (16)

Zeven themakamers met film en speciale effecten voeren je naar de Gouden Tijd van Brugge. Je maakt kennis met Jacob, leerjongen van Jan Van Eyck. Ook de moeite: de interactieve tentoonstellingsruimte, het panoramisch uitzicht op de Markt en het Duvelorium Grand Beer Café.

Boottocht op de reien (1) (3) (5) (7) (9) (10) (16)

Voor een rondvaart op de Brugse reien stap je aan boord bij Boottochten Brugge. De boottocht duurt een half uur en toont je de mooiste plekjes van Brugge vanuit een heel andere gezichtshoek.

Paardentram (2) (4) (14) (17)

Doorkruis Brugge met de paardentram tijdens een originele rondrit met begeleiding van een ervaren koetsier-gids.

Frietmuseum (2) (5) (17)

Het Frietmuseum in de Saaihalle schetst de geschiedenis van de aardappel, de friet en de bijhorende sausjes. Proeven kan ook, in de middeleeuwse kelder van het gebouw.

Beestig Brugge (3) (4)

Brugge zit vol beesten, al zijn het niet allemaal echte dieren! Je vindt ze overal: op daken en torens, in straatnamen en op wapenschilden, als monument of attribuut. De gids wijst de weg en vertelt de wildste achtergrondverhalen tijdens deze stadswandeling, speciaal voor kinderen.

Brugs Biermuseum (3) (8) (12)

In het Brugs Biermuseum ontdek je op een leuke, innovatieve manier de wereld van het bier. Je proeft, ruikt en voelt de grondstoffen. Je komt te weten welk bier bij je maaltijd past. Na het museumbezoek is er nog een degustatie.

Speciaal voor kinderen is er ook een Kidstour (programma 3). Aan de hand van een verhaal van Peter Verhelst ga je op zoek naar de Brugse Beer.

Boudewijn Seapark (6)

Boudewijn Seapark is een park vol zeezoogdieren met coole attracties: een dolfijnenspektakel in het dolfinarium, een show met zeeleeuwen in het zeeleeuwentheater en dolle fratsen van schattige zeehondjes in de Nordic Lagoon. Het Boudewijn Seapark ligt buiten het centrum. Je neemt zelf de bus ernaartoe.

Brugge per fiets (7) (8)

Samen met een doorwinterde Brugse gids verken je de binnenstad op de fiets. Tijdens de tweeënhalf uur durende tocht stoppen we op de Burg, de Markt, aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk, het begijnhof en aan de windmolens. Je krijgt zo een perfect zicht op het leven in Brugge, vroeger en nu.

Choco Story (7) (13)

Het Chocolademuseum dompelt de bezoekers onder in de geschiedenis van de cacao en de chocolade. Je bezoekt het museum en volgt een demonstratie pralines maken. Uiteraard kan je proeven en chocolade mee naar huis nemen.

Groeningemuseum (8) (10) (13)

Het Groeningemuseum serveert een gevarieerd overzicht van de Belgische beeldende kunst met de Vlaamse Primitieven als hoogtepunt. Ook neoclassicistische topwerken uit de achttiende en negentiende eeuw, meesterwerken van het Vlaamse expressionisme en heel wat naoorlogse moderne kunst maken deel uit van de collectie.

Brugge en chocolade (9)

Laat je tijdens deze geleide wandeling verleiden tot een zoete zonde langs befaamde chocolatiers. Het is een wandeling om je duimen en vingers bij af te likken en je smaakpapillen te verwennen met proevertjes. Je komt te weten hoe je chocolade het best degusteert, waar jouw drang naar chocolade vandaan komt en waarom het zo gezond is.

Brugge... proevertjesgewijs (10)

De Bruggelingen weten hun potjes al eeuwenlang stevig te kruiden en daar speelde de Cruydthalle een belangrijke rol in. Speculoos als voorloper van relationele vorming? Hoe houden West-Vlamingen stoute en brave mondjes zoet? En wat heeft de duivel daar mee te maken? Je ontdekt het op deze wandeling

Arentshuis (10) (13)

Het Arentshuis is gewijd aan het werk van Frank Brangwyn (1867-1956). Hij schilderde over het industriële leven in dokken en fabrieken en legde zijn vele reisimpressies kleurrijk vast op doeken, aquarellen en etsen. Hij ontwierp ook meubelen en tapijten. De tijdelijke exposities op de benedenverdieping sluiten nauw aan bij de collectie van het Groenigemuseum.

Historiumstadswandeling (11)

Sinds kort kan je Brugge ook in virtual reality ontdekken. Uitgerust met een cardboardbril waarin elke mogelijke smartphone past, kan je tijdens deze stadswandeling zes locaties bekijken door een historische bril.

Brouwerij De Halve Maan (11) (14) (16)

De Halve Maan is een brouwerij in het centrum van Brugge. Hier wordt de Brugse Zot gebrouwen. Het is een familiebedrijf met een traditie van zes generaties brouwers sinds 1856. De traditie van het bier brouwen is er vastgelegd in een uniek museum.

Brugge & Europa (12)

De gids leidt je langs locaties die herinneren aan de hoogdagen van het Bourgondische Brugge: de Sint-Jakobskerk, het Prinsenhof, de natiehuizen van de Italianen, de herenhuizen en het ronduit schitterende Hof Bladelin. Ook de voormalige haven met het Tolhuis en de Poortersloge staan op het programma van deze economisch getinte Handel en Wandel.

Stadhuis (12)

Ontrafel de mysteries van het absolute hart van de stad: het stadhuis van waaruit Brugge al meer dan zeshonderd jaar bestuurd wordt. Imposant, op zijn minst. Tijdens het individuele bezoek staat in de gotische zaal van het stadhuis een gids die doorlopend informatie geeft.

Brugse Vrije (12)

Vanuit de Brugse Vrije bestuurde men in de achttiende eeuw het Brugse platteland, daarna deed het dienst als gerechtshof. Vandaag huist er het stadsarchief. Het landhuis heeft een oude assisenzaal en een renaissancezaal met een monumentale schouw van Lanceloot Blondeel. Bij je individueel bezoek geeft de gids aan de schouw doorlopend informatie.

Brugge zoet, zuur, bitter en zout (13)

Tijdens deze sneukeltocht door het historische stadscentrum zijn onze smaken de leidraad. Wat zijn voor elke smaak de eigenschappen en welke invloed hebben ze op je humeur en karakter? Maakt bitter gezond? Zijn mollige mensen gezelliger? Worden mannen echt bitterder? Onderweg proef je in vier delicatessenzaken en geeft de gids de nodige uitleg.

Pikant van Burg tot Zand, voor volwassenen (14)

De wandeling Pikant van Burg tot Zand is vurig, dubbelzinnig, pittig gekruid en af en toe ook een beetje stout en aangebrand. Je ontdekt hoe Brugge haar preutsheid verloor. Je maakt kennis met de pater en zijn zweepje, de vrouwen van Adam, erotiek in de keuken, nipplegate in Brugge, Bourgondische seks, chocolade en opblaaspoppen als kunst...

West-Brugge best (15)

Tijdens deze wandeling begeef je je in een boeiend stukje Brugge. Je komt meer te weten over de stadspoorten en -vesten. Eenentwintigste eeuws zijn de stadsvernieuwing en het Concertgebouw op 't Zand. Maar je maakt ook kennis met de Sint-Godelieveabdij, de Dumeryklok, Onze-Lieve-Vrouw Blindekens, de godshuizen en het Waterhuis.

Lampenmuseum (15)

Het lampenmuseum toont de boeiende historiek van de binnenhuisverlichting. Je krijgt een beeld van de evolutie van fakkel en vetlamp tot gloeilamp en led en ontdekt de grootste lampenverzameling ter wereld met meer dan zesduizend antieke voorwerpen.

Wandeling Werelderfgoed (18)

Op deze wandeling door de historische binnenstad ontdek je stap voor stap wat Brugge zo bijzonder maakt. Slenter door de middeleeuwse straten en steegjes en ontdek het Minnewater, het Begijnhof, de Onze-Lieve-Vrouwekerk, de reien, het Burgplein met het stadhuis, de Basiliek van het Heilig Bloed en de Markt met de Hallentoren.

Sint-Janshospitaal (18)

In het Sint-Janshospitaal werden acht eeuwen lang armen, pelgrims, reizigers en zieken verzorgd. De middeleeuwse ziekenzalen, de kerk en de kapel herbergen nu een collectie archiefstukken, kunstwerken, medische instrumenten en zes werken van Hans Memling. Verder te bezoeken: de Diksmuidezolder, de slaapzaal, de voogdenkamer en de apotheek.