Onderwijs en Kinderclub

Laatste aanpassing donderdag 24 september 2020 om 9.45 uur

Op dinsdag 1 september zijn alle kleuterscholen, lagere scholen en secundaire scholen in Westerlo gestart met het schooljaar 2020-2021. Het pandemieniveau voor die eerste lesweek was code geel, zoals in heel Vlaanderen.

Week van 21 september
De coronacijfers voor Westerlo overschrijden de alarmdrempels niet. Het pandemieniveau code geel blijft van kracht, net zoals in de voorbije weken van 7 en 14 september. 

Naar de Kinderclub in het nieuwe schooljaar

De Kinderclub zorgt in elk dorp voor de voor- en naschoolse opvang van kleuters en kinderen uit de lagere school.

Wil je in het nieuwe schooljaar gebruik maken van De Kinderclub voor de opvang van je kleuters en je kinderen van de lagere school? Dan moet je daarvoor voortaan altijd hier reserveren via het webformulier op e-loket-kinderclub.

Er is een Kinderclub in elk dorp. Ze zijn 's morgens open van 7 uur tot schooltijd en 's avonds van schooltijd tot 18 uur. Ook op woensdagnamiddag, schoolvrije dagen en vakantiedagen is er opvang in de plaatselijke Kinderclub, mits reservatie.

Is je kind nog nooit naar de gemeentelijke kinderopvang van De Kinderclub geweest? Dan moet je ook eerst inschrijven om er gebruik van te kunnen maken. Maak daarvoor een afspraak op kinderclub@westerlo.be of 014 53 94 20.

Opgelet: zoals de richtlijnen het voorschrijven vindt de opvang in de herfstvakantie voor kleuters plaats in Tongerlo en voor kinderen van de lagere school in Westerlo.

Kleurcodes onderwijs

Het onderwijs werkt met kleurcodes. In geen enkele kleurcode (groen, geel, oranje of rood) is er thuisonderwijs gepland in de kleuterscholen en lagere scholen. Voor het secundair onderwijs verandert er meer naargelang er meer besmettingen zijn. Het buitengewoon onderwijs volgt min of meer diezelfde lijn. 

 • Code groen, geen risico op besmettingen
  Code groen betekent dat er geen risico op besmetting is, bijvoorbeeld als er een vaccin is tegen het nieuwe coronavirus. Dat is nog niet het geval.
 • Code geel, laag risico op besmettingen
  Code geel betekent dat het virus circuleert, maar dat het risico op besmetting redelijk laag is.
  • Alle leerlingen kunnen vijf dagen per week naar school. Dit geldt dus voor de kinderen van de kleuterscholen en de lagere scholen en de leerlingen van het middelbaar, het deeltijds kunstonderwijs en het volwassenenonderwijs.
  • Alle leerkrachten en alle leerlingen ouder dan 12 jaar moeten een mondmasker dragen. Dit geldt ook in de klas, maar niet bij pauzes in open lucht en tijdens sportactiviteiten.
  • Er zijn geen schoolreizen of andere activiteiten buiten de schoolmuren in het secundair onderwijs.
  • Hogescholen en universiteiten: combinatie van fysieke lessen en online lessen. Mondmaskers verplicht, ook in aula's, leslokalen en labo's.
 • Code oranje, matig risico op besmettingen
  Code oranje wijst op een matig risico op besmettingen. Deze fase kan afgekondigd worden in gemeenten waar de situatie acuut is. Het secundair, hoger, volwassenen- en deeltijds kunstonderwijs schakelt in die gemeenten over naar strengere richtlijnen. Op basis van data van Celeval wordt de lokale crisiscel, aangevuld met representatieve vertegenwoordigers van het onderwijs, het CLB en het Agentschap Zorg en Gezondheid samengeroepen. Zij delen het voorstel van beslissing van dit overleg mee aan de minister van onderwijs. Die kan het voorstel van beslissing goed- of afkeuren.
  • De kleuterscholen, lagere scholen en de eerste graad van het secundair onderwijs hebben 5 dagen per week les op school. Wel moeten de kinderen in hun eigen klas eten en zijn er geen activiteiten buiten de school.
  • Leerlingen van de tweede en derde graad van het secundair onderwijs, leerlingen van het deeltijds kunstonderwijs en van het volwassenenonderwijs zijn de helft van de onderwijstijd op school. De klassen zijn gehalveerd en de leerlingen mogen week om week naar school. Tijdens de weken thuis moeten leerlingen werken aan extra leerstof die de vorige week is meegegeven. Daarop zal dan de week erop weer worden teruggekomen. Kwetsbare leerlingen kunnen op school worden uitgenodigd. Iedereen krijgt een vaste plaats in de klas, pauzes zullen plaatsvinden in de eigen klasbubbel, eten gebeurt in de eigen klas. Buitenschoolse activiteiten zijn geschrapt.
  • Hogescholen en universiteiten: combinatie van fysieke lessen en online lessen. Mondmaskers verplicht, ook in aula's, leslokalen en labo's.
 • Code rood, hoog risico op besmetting
  Code rood betekent dat er een wijde verspreiding is van het virus en dat contacten moeten vermeden worden.
  • De kleuter- en lagere scholen blijven min of meer gewoon draaien. Wel zullen de kinderen in hun eigen klas moeten eten en worden de activiteiten buiten de school opgeschort.
  • In het secundair, deeltijds kunstonderwijs en het volwassenenonderwijs is er weinig verschil tussen code rood en code oranje. Bij code rood beperkt het hoger onderwijs fysiek contact op de campus zo veel mogelijk.
  • Op de universiteiten en hogescholen worden alle colleges op campus opgeschort en vervangen door afstandsonderwijs, behalve practica en labo-oefeningen. Die mogen nog altijd doorgaan, maar iedereen moet een mondmasker dragen. Zoveel mogelijk lessen vinden online plaats.
 • Meer info op https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/coronavirus

Contact

Onthaal gemeentehuis
Gemeentehuis benedenverdieping
Boerenkrijglaan 61
2260 Westerlo
België
014 54 75 75
08:30 - 12:15
13:30 - 16:30
08:30 - 12:15
13:30 - 16:30
08:30 - 12:15
Gesloten
Gesloten
08:30 - 12:15
13:30 - 16:30
18:15 - 20:30
08:30 - 12:15
13:30 - 16:30