Wapenschild gemeente Westerlo

wapenschild gemeente westerlo

Sinds de invoering van de huisstijl gebruikt de gemeente Westerlo het wapenschild niet meer apart, maar enkel opgenomen in het logo.

Het wapen van Westerlo bestaat uit een gemetselde burcht met vier hoektorens en een geopende poorttoren met neergelaten valbrug waarachter rechts een slanke torenspits uitkomt. De burcht en de torens zijn van goud. De achtergrond van het wapen is van lazuur (blauw). Aan de voet van de linkerhoektorens staat een wapenschild met in goud vier palen van keel (rood) en een uitgeschulpte zoom van lazuur. Op het schild staat een kroon met drie fleurons (bladeren van een kroon). De fleurons zijn van elkaar gescheiden door twee groepen van vijf gouden parels, waarvan één verheven. Aan de voet van de rechterhoektorens staat ook een wapenschild in goud met een Sint-Martinus van lazuur. Het schild heeft een kroon met elf parels waarvan drie verheven.

De gemeente Westerlo had al in 1644 onder de regering van Filips IV een gelijkaardig wapenschild. Met een Koninklijk Besluit is het wapenschild in 1842 erkend. Het kasteel stelt de woning van de heren van de Merode voor, het linkerschild is van de Merode, het rechterschild van het kapittel van Sint-Maarten van Utrecht.