Budgetmeters elektriciteit en gas

Elektriciteit en verwarming zijn basisbehoeften voor iedereen. Sociale maatregelen zorgen ervoor dat iedereen recht heeft op een gratis hoeveelheid elektriciteit. In bepaalde gevallen betaal je lagere energieprijzen.

Als je energieleverancier je contract opzegt en je geen andere leverancier kan vinden, dan krijg je elektriciteit en/of gas van Fluvius. Zolang je schulden hebt bij Fluvius kan je niet overschakelen naar een andere leverancier.

Fluvius kan budgetmeters voor elektriciteit en aardgas in je woning plaatsen. Een budgetmeter betaal je op voorhand je elektriciteit of gas en weet je dus exact hoeveel je verbruikt en betaalt. Als je alle openstaande rekeningen bij Fluvius betaald hebt, kan je terug overschakelen naar een commerciële elektriciteits- en gasleverancier. De budgetmeter elektriciteit en/of gas worden dan omgeschakeld naar gewone meters.

Op www.creg.be/nl/consument/prijzen-en-tarieven/sociaal-tarief vind je wie recht heeft op het sociaal tarief elektriciteit en gas.

Digitale budgetmeter elektriciteit opladen

 • Op www.mijndigitalebudgetmeter.be kan je elektriciteit kopen, je betalingen, afbetalingen, saldo en verbruik opvolgen.
 • Meldingen over je betalingen, saldo en verbruik kan je bijkomend ontvangen via e-mail of sms of opvragen op het gratis telefoonnummer 0800 95 608.
 • Je kan ook elektriciteit kopen aan een oplaadterminal bij het OCMW of in een ander oplaadpunt. Je brengt je kaartje mee waarop je gebruikersnaam en de EAN-code van je budgetmeter genoteerd staan. Je kan betalen met je bankkaart.
 • Of je kan in een Postpunt of postkantoor een cashbetaling voor elektriciteit doen. Daarna ga je met je stortingsbewijs naar het OCMW of een Fluvius-kantoor waar een medewerker het bedrag op je digitale elektriciteitsbudgetmeter zet.
 • Wanneer je krediet opgebruikt is, schakelt de budgetmeter over naar een beperkt vermogen van 10 ampère. Je kan dan elektriciteit blijven gebruiken met een beperkt aantal huishoudtoestellen tot 2300 watt. Bij een hoger verbruik valt de stroom uit.
 • Als Fluvius bij een klant de minimumlevering elektriciteit via de budgetmeter wil stopzetten, moet daarvoor toestemming gevraagd worden aan de Lokale adviescommissie (LAC).

Klassieke budgetmeter elektriciteit opladen

 • De klassieke budgetmeter werkt met een blauwe budgetmeterkaart waarop je geld kan opladen. Dat geld kan je vervolgens van je kaart opladen naar je budgetmeter.
 • Steek je budgetmeterkaart in de meter bij jou thuis vooraleer je ze gaat opladen in een oplaadpunt bij het OCMW of in een ander oplaadpunt.
 • In het oplaadpunt kan je je oplading betalen met je bankkaart.
 • Of je kan in een Postpunt of een postkantoor een cashbetaling voor elektriciteit doen. Daarna ga je met je stortingsbewijs waarop als mededeling je referentienummer van Fluvius staat, naar het OCMW of een Fluvius-klantenkantoor. Een medewerker zet daar het bedrag op je oplaadkaart.
 • Wanneer je krediet opgebruikt is, schakelt de budgetmeter over naar een beperkt vermogen van 10 ampère (als je beschikt over een vermogensbegrenzer op je budgetmeter). Je kan dan elektriciteit blijven gebruiken met een beperkt aantal huishoudtoestellen tot 2300 watt. Bij een hoger verbruik valt de stroom uit.
 • Als Fluvius bij een klant de minimumlevering elektriciteit via de budgetmeter wil stopzetten, moet daarvoor toestemming gevraagd worden aan de Lokale adviescommissie (LAC).

Digitale budgetmeter gas opladen

 • Op www.mijndigitalebudgetmeter.be kan je gas kopen, je betalingen, afbetalingen, saldo en verbruik opvolgen.
 • Meldingen over je betalingen, saldo en verbruik kan je bijkomend ontvangen via mail of sms of opvragen op het gratis telefoonnummer 0800 95 608.
 • Je kan ook gas kopen aan een oplaadterminal bij het OCMW of in een ander oplaadpunt. Je brengt je kaartje mee waarop je gebruikersnaam en de EAN-code van je budgetmeter genoteerd staan. Je kan betalen met je bankkaart.
 • Of je kan in een Postpunt of postkantoor een cashbetaling voor gas doen. Daarna ga je met je stortingsbewijs naar het OCMW of een Fluvius-kantoor waar een medewerker het bedrag op je digitale gasbudgetmeter zet.
 • Wanneer je krediet opgebruikt is, wordt de gasbudgetmeter uitgeschakeld. 
 • Minimale levering aardgas voor de gasbudgetmeter in de winterperiode.
 • Tijdens de Lokale adviescommissie (LAC) zoeken de afgevaardigden van Fluvius en het OCMW samen met de klant of zijn vertegenwoordiger naar oplossingen om te voorkomen dat de gastoevoer afgesloten wordt.

Klassieke budgetmeter gas opladen

 • De klassieke budgetmeter werkt met een gele budgetmeterkaart waarop je geld kan opladen. Dat geld kan je vervolgens van je kaart opladen naar je budgetmeter.
 • Steek je budgetmeterkaart in de meter bij jou thuis vooraleer je ze gaat opladen in een oplaadpunt bij het OCMW of in een ander oplaadpunt.
 • In het oplaadpunt kan je je oplading betalen met je bankkaart.
 • Of je kan in een Postpunt of een postkantoor een cashbetaling voor gas doen. Daarna ga je met je stortingsbewijs waarop als mededeling je referentienummer van Fluvius staat, naar het OCMW of een Fluvius-klantenkantoor. Een medewerker zet daar het bedrag op je oplaadkaart.
 • Wanneer je krediet opgebruikt is, wordt de gasbudgetmeter uitgeschakeld. 

Minimale levering aardgas

Tijdens de vergadering van de Lokale AdviesCommissie (LAC) zoeken de afgevaardigden van Fluvius en het OCMW samen met de klant of zijn vertegenwoordiger naar oplossingen om te voorkomen dat de gastoevoer afgesloten wordt.

Heb je het in de winterperiode van begin november tot eind maart financieel moeilijk om je gasbudgetmeter op te laden? Dan kan je een financiële tussenkomst krijgen van de Vlaamse overheid. Dat vraag je aan bij het OCMW. Het OCMW stuurt iedereen met een actieve gasbudgetmeter hierover een brief in oktober.

Oplaadpunten

Oplaadpunten en hun openingsuren zoeken op
https://www.fluvius.be/nl/meer-weten/oplaadpunten

Wanneer je een opzoeking doet op je adres of je woonplaats én op datum krijg je als resultaat de dichtst bijzijnde oplaadpunten met hun openingsuren op die datum.

Hoe zoek je de goedkoopste elektriciteits- en gasleveranciers?

 • Je vult op https://www.vreg.be/nl in de V-test de gegevens van je laatste afrekeningsfactuur in of je gemiddeld geschat verbruik (zie tabel op de website). De V-test berekent vervolgens voor jouw situatie de voordeligste energieleveranciers.

 • Op www.mijnenergie.be kan je de tarieven van de verschillende energieleveranciers vergelijken op basis van je jaarlijks verbruik of je type woning. Je kan ook je laatste elektronische afrekeningsfactuur (in pdf-formaat) rechtstreeks opladen in de vergelijkingsmodule zodat ze automatisch ingelezen wordt.

 • Vlaamse infolijn op het nummer 1700 (toets 3 = energie, voor doorschakeling).

Sociale dienst
Sociaal Administratief Centrum
Verlorenkost 22/1
2260 Westerlo
België
014 53 87 87
Gesloten
Gesloten
09:00 - 12:00
Enkel na afspraak
18:30 - 20:30
Enkel na afspraak
09:00 - 12:00
Enkel na afspraak
09:00 - 12:00
Enkel na afspraak
14:00 - 16:00
Enkel na afspraak
09:00 - 12:00
Enkel na afspraak
09:00 - 12:00
Enkel na afspraak