Katten

Zwerfkatten zorgen regelmatig voor hinder en roepen vragen op over volksgezondheid. Tegelijkertijd verwachten heel wat mensen dat de gemeente dat probleem diervriendelijk, maar ook effectief aanpakt. De gemeente heeft daarom een overeenkomst met een aantal dierenartsen. Zo wil ze het aantal zwerfkatten in de gemeente beperken door ze te steriliseren of castreren. Voorwaarde is dat de kat echt wel een zwerfkat is. Ze moet dus verwilderd zijn en mag geen menselijk contact gewoon zijn.

Meldpunt zwerfkatten

Zit er een zwerfkat bij jou in de buurt? Neem contact op met de milieudienst om een toelating te krijgen voor het laten behandelen van die zwerfkatten. Je kan er ook een vangkooi lenen die je twee weken mag houden en waarvoor je een waarborg van 15 euro betaalt. Eenmaal de zwerfkat gevangen is, komt een medewerker van de dierenarts de zwerfkat ophalen. De lege vangkooi breng je terug naar de milieudienst. De dierenarts onderzoekt en castreert of steriliseert de zwerfkat. De zwerfkat krijgt na de behandeling een inkeping in het linkeroor. Dieren die te ziek zijn, laat men inslapen. Na behandeling wordt de zwerfkat vrijgelaten op de plaats van vangst indien er geen overlast is voor de buurt.

Wist je dat de aanwas van zwerfkatten voornamelijk afkomstig is van huiskatten? Nochtans is het verplicht om huiskatten te laten steriliseren voor ze weggegeven of verkocht worden! Alle info hierover vind je op www.huisdierinfo.be.

Registratie van katten

Katten moeten geïdentificeerd en geregistreerd zijn voor ze verhandeld of (gratis) weggegeven worden. Ze moeten een microchip dragen en de gegevens van de kat en zijn baasje moeten geregistreerd zijn. Die gegevens worden bijgehouden in een centrale databank. Wanneer een kat met chip gevonden wordt, dan kan men de gegevens van het baasje opzoeken in www.catid.be en het die snel herenigen met de eigenaar.

Contact

Milieu
Gemeentehuis verdieping 1
Boerenkrijglaan 61
2260 Westerlo
België
014 53 91 70
09:00 - 12:00
Na afspraak
14:00 - 16:00
Na afspraak
09:00 - 12:00
Na afspraak
09:00 - 12:00
Na afspraak
Gesloten
Gesloten
09:00 - 12:00
Na afspraak
18:30 - 20:30
Na afspraak
09:00 - 12:00
Na afspraak