Brandweer Westerlo

Sinds 2015 maakt het brandweerkorps van Westerlo deel uit van de Brandweerzone Kempen of officieel Hulpverleningszone 5 van de provincie Antwerpen. De brandweerzones vervangen de vroegere gemeentelijke brandweerkorpsen.

Brandweerzone Kempen

Brandweerzone Kempen bestaat uit de zeven vroegere gemeentelijke brandweerkorpsen van Geel, Mol, Balen, Herentals, Grobbendonk, Herenthout en Westerlo. Deze korpsen staan in voor de bescherming van 15 gemeenten: Balen, Dessel, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Herselt, Hulshout, Laakdal, Meerhout, Mol, Olen, Retie, Vorselaar en Westerlo. Aan het hoofd van Brandweerzone Kempen staat kolonel Koen Bollen.

Brandweer Westerlo in Veiligheidscentrum de Marly

De kazerne van de brandweer van Westerlo bevindt zich in Veiligheidscentrum de Marly in de Merodedreef 13 in Westerlo. Het korps heeft twaalf voertuigen en twee ziekenwagens voor dringende geneeskundige hulp (112). Het korps bestaat uit 6 beroepsbrandweermensen, 42 vrijwilligers en 1 administratieve bediende.

Wat doet de brandweer?

Branden blussen is de best gekende taak van de brandweer, maar brandweermannen worden ingezet voor allerlei vormen van hulpverlening zoals hulp aan drenkelingen, hulp bij ontploffingen, bevrijden van mensen van daken en uit liften, riolen, putten en vijvers, bevrijden van geklemde personen, het vervoer van zieken en gewonden naar een ziekenhuis (112), het ophalen van personen uit het water met het duikteam, het leegpompen van kelders bij overstromingen, interventie bij lekkage schadelijke gassen, interventie bij vliegtuigen in moeilijkheden, interventie bij overstromingen en rampen, wespen- en bijennesten.

Brandweer Zone Kempen
Veiligheidscentrum de Marly
de Merodedreef 13
2260 Westerlo
België