Maak online een afspraak met de dienst burgerzaken

  • 24 augustus 2020

Als preventiemaatregel tegen de verspreiding van het coronavirus kan je sinds maart enkel na afspraak terecht bij de diensten van gemeente en OCMW. Tot nu toe maakte je daarvoor telefonisch een afspraak. Ondertussen kan dat ook online voor de dienstverlening van de dienst burgerzaken.

Hoe doe je dat?

Klik op de bol 'Afspraak maken' of 'Openingsuren' hierboven en volg de zes onderstaande eenvoudige stappen.

Stap 1 Duidt aan waarvoor je komt

Duid aan waarvoor je een afspraak wil maken (service selecteren). Je hebt de keuze uit 32 producten zoals adreswijzigingen, rijbewijzen, identiteitskaarten, kids-ID’s, pin- en puk-codes, attesten en uittreksels, reispassen, papieren voor niet-Belgen, aangiften van huwelijken, geboorten en overlijdens, erkenning van kinderen, orgaandonaties, wilsbeschikkingen en nog veel meer.

Kom je voor meerdere zaken tegelijkertijd? Geen probleem. Duidt 1 product aan en geef bij de notities (laatste stap) aan waarvoor je nog komt.

Stap 2 Kies een datum en een uur

Nadat je je producten of services gekozen hebt, kies je een datum. Zodra je die datum hebt aangeklikt, verschijnt er ook een lijst met vrije afspraakuren. Duid je voorkeur aan. Uren die grijs en niet aanklikbaar zijn, zijn niet meer beschikbaar.

Stap 3 Vul je contactgegevens in

Vul je contactgegevens in. We gebruiken die enkel om deze afspraak op te volgen. Je ziet nu ook het vak notities waarin je kan aangeven dat je voor meerdere zaken tegelijkertijd langskomt.

Stap 4 Klik op de knop 'reserveren' om je reservatie te bevestigen

Vergeet niet het vakje aan te vinken waarmee je toestemming geeft dat we je contactgegevens gebruiken voor deze afspraak. Vergeet zeker niet op de knop 'Reserveren' te klikken. Pas dan is je reservatie gemaakt.

Stap 5 Bevestiging

Je krijgt een bevestigingsmail. Geen gekregen? Kijk even in de spamfilter van je mailprogramma.

Stap 6 Kom op tijd!

Kom op tijd! Ben je te laat op je afspraak, dan is het mogelijk dat we een nieuwe afspraak later op de dag of op een andere dag moeten maken omdat andere klanten ook gereserveerd hebben.

Geen afspraak gemaakt, wat nu?

Je hebt een afspraak nodig om gebruik te maken van de dienstverlening van de dienst burgerzaken. Als er plaats vrij is kan dat ook net voor je vertrek naar of aankomst op het gemeentehuis. Hou dan wel rekening met een wachttijd.

Infovragen

Heb je een infovraag over burgerzaken? Neem dan een kijkje op deze website bij 'e-loket' en in de menurubriek 'wonen en leven'. Uiteraard kan je ook Google of de zoekfunctie op de website gebruiken. Heel wat attesten zijn online beschikbaar. Daar moet je dus niet voor langskomen op het gemeentehuis.

Er zijn vijf loketten op de dienst burgerzaken. Per uur kunnen er tot 30 afspraken afgewerkt worden, ook ’s namiddags. Een afspraak duurt meestal niet langer dan tien minuten.

Dringende afspraken

Vind je geen geschikt moment of heb je erg dringend de dienst burgerzaken nodig? Neem dan contact op op het nummer 014 53 91 30.

Andere diensten

Ook de andere diensten op het gemeentehuis en in het OCMW werken tijdens de coronacrisis enkel op afspraak. Daarvoor maak je telefonisch een afspraak op 014 54 75 75.