Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar is sinds enkele jaren ook in Europa actief. Deze wespachtige is in hoog tempo Europa aan het koloniseren waaronder ook Vlaanderen. En dat heeft zeer grote gevolgen. Deze soort staat bovenaan de lijst van de te verdelgen insecten. Vooral voor onze honingbijen vormt deze hoornaar een grote bedreiging.

Het is belangrijk om al in het voorjaar het nest te spotten

De Aziatische hoornaar wordt best zo vroeg mogelijk in het voorjaar bestreden. Want dan zijn hun nesten nog klein. Hoornaars maken steeds nieuwe nesten op beschutte plaatsen zoals in schuren, tuinhuisjes, struiken en hagen maar ook onder afdaken en luifels. Deze voorjaarsnesten bevinden zich dicht bij de grond of op maximum enkele meters hoogte.

Hoe herken je Aziatische hoornaars?

Een Aziatische hoornaar is ongeveer 3,5 centimeter groot. Zij is vooral zwart van kleur en de kop heeft opvallend oranje plekken. Ook op het achterlijf heeft zij een oranje band, en de poten zijn half zwart, half geel van kleur. Dit laatste is een zekere manier om de soort te onderscheiden.

Vergis je niet met de niet-schadelijke Europese hoornaar. Deze is groter, vooral roodbruin van kleur maar heeft meerdere gele banden op het achterlijf. Ook de pootjes zijn volledig roodbruin. De Europese hoornaar is nuttig, zachtaardig en moet zeker niet verdelgd worden!

Hoe herken je een nest van Aziatische hoornaars?

Het voorjaarsnest heeft in het begin de grootte van een pingpongbal maar wordt al na enkele weken zo groot als een meloen. Aan het begin van de zomer kan zo’n nest de grootte hebben van een lichtbruine volleybal. Dan beginnen ze in de zomer aan een tweede en definitief nest en dat kan wel tot 1 meter groot worden. Dit bevindt zich meestal in een hoge boomtop in de buurt van dit eerste nest. Door het bladerdek zijn deze nesten meestal zeer

Wat moet je doen als je denkt een Aziatische hoornaar of een nest te zien?

Heb je een Aziatische hoornaar of een nest gezien, probeer dan een foto te maken en maak een melding op www.vespawatch.be. Hoe je dit doet is uitgelegd in een video op https://vlaamsbijeninstituut.be/e-learning. Communiceren met de speurders kan via de Facebookgroep Vespawatchers. Opgelet: een Aziatische hoornaar is heel beschermend naar haar nest toe en kan zeer gevaarlijk en in groep uithalen. Hou dus altijd ruim afstand van het nest.

Aziatische hoornaar: schadelijk voor landbouw en natuur

Aziatische hoornaar

Europese hoornaar: niet schadelijk!

Europese hoornaar niet schadelijk

Contact

Milieu
Gemeentehuis verdieping 1
Boerenkrijglaan 61
2260 Westerlo
België
014 53 91 70
09:00 - 12:00
Na afspraak
14:00 - 16:00
Na afspraak
09:00 - 12:00
Na afspraak
09:00 - 12:00
Na afspraak
Gesloten
Gesloten
09:00 - 12:00
Na afspraak
18:30 - 20:30
Na afspraak
09:00 - 12:00
Na afspraak