CO-vergiftiging voorkomen

CO of koolstofmonoxide is een reuk-, kleur-, smakeloos en niet-irriterend gas. Het komt vrij bij elke (onvolledige) verbranding van gas, hout, pellets, mazout en petroleum. Dat wil zeggen dat elk verwarmings- of heetwatertoestel een potentiële CO-bron is.

Het risico op CO-vergiftiging is het grootst bij koud weer wanneer men alle deuren en ramen gesloten houdt en de kieren worden afgedekt. Je kan het gevaarlijke CO-gas herkenn wanneer er iemand zich onwel voelt in een badkamer of keuken waar er een warmwatertoestel of boiler geïnstalleerd is. Ook wanneer een kolenkachel op halve kracht brandt in een periode waar de buitentemperatuur opwarmt en er bijna geen wind is, kan dit gas vrijkomen.

De eerste tekenen van een CO-vergiftiging die het vaakst voorkomen zijn zeer banaal en worden dikwijls nauwelijks herkend: hoofdpijn, misselijkheid en een onverklaarbare vermoeidheid. Nadien kan je last hebben van braken, duizeligheid en het bewustzijn verliezen. Heeft iemand een CO-vergiftiging? Open dan eerst ramen en deuren en schakel het toestel uit. Haal het slachtoffer uit de kamer. Bel de hulpdiensten op het nummer 112 en vermeld dat het om een CO-vergiftiging gaat.

Meer info

www.besafe.be

Brandweer Zone Kempen
Veiligheidscentrum de Marly
de Merodedreef 13
2260 Westerlo
België